Toate drumurile energiei duc la Astana

Autor: Iuliana Roibu Postat la 14 iulie 2011 83 afişări

Aproape un sfert din petrolul procesat anul trecut in rafinariile din Romania a venit din Kazahstan. Tara din Asia Centrala a devenit unul dintre cele mai fierbinti puncte pentru companiile romanesti din domeniu, incepand de la constructii sau echipamente de explorare si pana la productia de petrol.

Dupa ce titeiul ajunge in Romania si este descarcat prin BUOY (terminalul petrolier construit de Rompetrol in Marea Neagra, cu o capacitate de tranzit de 24 milioane tone anual), este stocat in parcul de rezervoare a rafinariei Petromidia (cu o capacitate totala de 500.000 tone) si apoi rafinat.

In 2003, cand Petrom a cumparat 95% din actiunile TOO KOM - MUNAI, care detinea drepturile de dezvoltare si productie pentru perimetrul Komsomolskoe (situat in vestul Kazahstanului, in peninsula Caspica), compania derula deja operatiuni de explorare si productie in patru zone din Kazahstan. Anul trecut, OMV Petrom a finalizat si achizitia companiei Korned LLP din Kazahstan, care detine drepturile asupra licentei de explorare, inclusiv asupra zacamantului nedezvoltat Kultuk, localizat onshore in Bazinul Pre-Caspic, la 34 km nord-vest fata de zacamantul Komsomolskoe. Acum, OMV Petrom detine licente de explorare si productie pentru zacamintele Tasbulat, Aktas, Turkmenoi (TOC), Komsomolskoe si Kultuk.

Sectorul energetic nu este singurul pe care se bazeaza presedintele Nursultan Nazarbaev cand vorbeste de estimarile de crestere economica pentru anii urmatori. Este adevarat ca tara este atractiva in special pentru rezervele de petrol, de carbune, de uraniu si nu numai, dar dezvoltarea adusa de sectorul energetic ar trebui sa influenteze pozitiv si restul economiei. Presedintele vorbea la inceputul anului trecut de un plan de dezvoltare accelerata a tarii, prin care ar trebui ca pana in 2014 sa inceapa 294 de noi proiecte de investitii cu o valoare de 56 de miliarde de dolari. Conform acestui plan, pana in 2020 cresterea economica ar trebui sa fie de 30%, populatia ar trebui sa creasca la 18 milioane, procentul IMM-urilor din PIB ar trebui sa ajunga la 40%, iar somajul ar trebui sa scada sub 5%. In acest sens, guvernul va aloca credite in valoare de 880 milioane de dolari (130 miliarde tenge).

"Pentru firmele romanesti, Kazahstanul este foarte atractiv si este polivalent. In afara de sectorul energetic, colaborarile se pot dezvolta in orice alt domeniu: constructii locuinte civile, obiective social culturale, agricultura (in toate sectoarele), industria extractiva: carbuni, feroase, neferoase, cromite, societati mixte in domenii precum productia si importul de tractoare si masini agricole, mobila , vagoane", dupa cum explica atasatul comercial al tarii la Bucuresti. Conform acestuia, 15 companii romanesti deruleaza afaceri in Kazahstan, printre care OMV Petrom - petrol si gaze -, PSV Company - exploatarea unei cariere de marmura concesionata pentru 25 ani - si Rompetrol - lucrari de reparatii sonde si alte lucrari de tip service efectuate prin Rominserv (antreprenorul general al grupului Rompetrol, care a deschis o subsidiara in Kazahstan in 2009 si care estima afaceri locale de 60 de milioane de dolari).

Schimburile comerciale dintre cele doua tari erau in urma cu doi ani de 3,8 miliarde de dolari, cea mai mare parte a acestora fiind export kazah. Conform datelor Institutului National de Statistica, Romania importa din Kazahstan produse minerale (in principal titei), acestea fiind urmate de metale si articole din metale, in timp ce Romania exporta in Kazahstan masini si echipamente (in principal utilaj petrolier si piese de schimb aferente), metale si articole din metale, mase plastice si mobila. Tara care domina Asia Centrala vrea insa afaceri mai mari cu tarile europene si nu numai in ce priveste exportul de petrol.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/toate-drumurile-energiei-duc-la-astana-8465246
8465246
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.