Planurile italienilor de la Enel pentru Romania

Autor: Iuliana Roibu Postat la 22 martie 2010 93 afişări

Brosura de la prezentarea rezultatelor anuale ale Enel incepe sa semene cu, probabil, notitele lui Cristofor Columb. In drumul spre globalizare, italienii urca abrupt si privesc regiunile Europei sau Americile in cateva puncte cheie. Cele mai prietenoase sau cele mai profitabile puncte cheie.

Grupul trebuie insa sa isi mentina pozitia pe piata de distributie, o data pentru a respecta contractul de privatizare, dar si pentru ca problema intreruperilor de curent din capitala devenise deja destul de apasatoare. Saptamana trecuta, Enel a lansat prima etapa din proiectul de investitii pentru urmatorii 5 ani, care prevede investitii totale de peste 700 de milioane de euro, pentru modernizarea retelelor electrice din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu. Partea din 2010, de 90 de milioane de euro, va viza doar capitala, unde 80% din instalatii se afla in functiune de mai mult de 20 de ani. La sfarsitul acestui program, in 2013, reprezentantii Enel estimeaza ca vor avea o capacitate de distributie cu 40% mai mare.

Dat fiind ca o mare parte afacerilor Enel din Romania se bazeaza de distributie (care este reglementata), dar si pe fondul unui 2009 destul de nefavorabil pentru piata de energie, rezultatele financiare raportate pentru Romania nu au fost in ton cu cresterea grupului. Luigi Ferraris, CFO-ul Enel, a raportat pentru Romania afaceri de 850 de milioane de euro, "in crestere cu 20% fata de 2009", si o EBITDA de 154 de milioane de euro, in crestere fata de 121 milioane de euro, cat a fost in 2008. Rezultatele date de Luigi Ferraris nu au luat insa in calcul ca cele 800 de milioane de euro raportate pentru 2008 au inclus Electrica Muntenia Sud doar pentru jumatate de an, excluzand cea mai mare parte a primului semestru.

Electrica Muntenia Sud a fost cumparata de Enel in 2006, pentru suma record de 820 de milioane de euro. n acelasi an, afacerile Enel Romania -adica Electrica Banat si Electrica Dobrogea - atingeau 555 de milioane de euro. n urmatorul an, Enel a reusit sa intre in posesia actiunilor de la Electrica Muntenia Sud abia in vara, asadar veniturile de 800 de milioane de euro din 2008 veneau de la Electrica Banat si Electrica Dobrogea (513 milioane de euro - in usoara scadere fata de 2007) si Electrica Muntenia Sud (285 de milioane de euro, doar pentru jumatate de an, in perioada iunie-decembrie).

Veniturile Enel in Romania s-ar fi putut apropia de 1 miliard de euro in 2009 daca CFR, cel mai mare datornic al companiei, amintit si de Fulvio Conti, si-ar fi platit datoriile. "Datoria CFR este acumulata in timp, nu este o datorie noua, si se ridica la cateva sute de milioane de euro", spune Luigi Ferraris, CFO-ul Enel. Datoria CFR la Enel este de peste 120 de milioane de euro, dupa cum arata datele din piata, dar CFR are datorii si la celelalte companii de distributie - precum CEZ sau Electrica. n 2009, cand veniturile Electrica Muntenia Sud au intrat la socoteala pentru tot anul, chiar si fara banii de la CFR, Enel Romania ar fi putut depasi venituri de 1 miliard de euro, daca si-ar fi pastrat afacerile la acelasi nivel. n schimb, cifrele arata o scadere de aproximativ 25-30%. Este o scadere in ton cu linia pietei daca luam in calcul declaratiile din urma cu cateva luni ale lui Claudio Zito, country managerul Enel pentru Romania: "Noi, Enel, nu am simtit in primele trei-patru luni din 2009 o scadere a consumului in Romania. Dar cred ca in Romania criza a venit mai tarziu decat in alte tari si credem ca a doua parte a anului va fi mai dura". Cat de dur urma a fi impactul depindea de forta portofoliului Enel, dupa cum estima Zito, care vorbea inca din toamna de o incetinire a afacerilor, fara a da o estimare. n Romania vanzarile de energie au scazut in 2009 cu aproximativ 15-20% fata de 2008, cu o usoara stagnare in ultimele doua luni ale anului. Nici viitorul nu suna insa foarte bine; Ferraris nu este foarte optimist in ce priveste evolutia pietei din viitorii ani: "Vom merge la foc redus cam doi-trei ani, pana lucrurile isi vor reveni".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Enel,
rezultate,
dezvoltare,
piata
/analize/energie/planurile-italienilor-de-la-enel-pentru-romania-5759625
5759625
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.