Oscar Downstream schimbă strategia şi iese la cumpărături

Autor: Iuliana Roibu Postat la 15 iulie 2013 2249 afişări

Pe o piaţă a carburanţilor ahtiată după marketshare, Oscar Downstream şi-a mutat focusul pe creşterea capacităţii proprii de depozitare. Strategia pe următorii cinci ani vizează spaţiu pentru 50.000 de metri cubi de carburant, mai multe staţii de alimentare şi mutarea centrului de greutate a vânzărilor către utilizatorul final.

INDEPENDENŢA ESTE DE FAPT CUVÂNTUL CHEIE CARE A STAT LA BAZA NOULUI PLAN DE INVESTIŢII, DETALIAZĂ ECHIPA OSCAR: „Vizăm independenţă în exploatarea operaţională. Depozitele sunt obiective strategice, care ne fac prezenţa pe piaţă mult mai puternică. Am centrat planul de dezvoltare pe depozite deoarece avem un marketshare stabil, cu perspective bune de creştere, iar acum ne gândim la o eficienţă cât mai bună„. Planul de investiţii pentru următorii cinci ani este de 26 milioane de euro şi prevede achiziţia şi construcţia de depozite proprii (pentru care au fost deja achiziţionate terenurile), dar şi extinderea logisticii şi construcţia de staţii Diesel Point Access şi Diesel Point. 

Diesel Point şi Diesel Point Access reprezintă canalul direct de vânzare al Oscar Downstream, reprezentând pentru companie utilizatorii finali. Diesel Point Acces este un fel de benzinărie, dar mai mică şi orientată către un singur tip de serviciu: vânzarea de motorină clienţilor care au carduri emise de Oscar Downstream. Ideea este că un client al companiei, transportator de exemplu, semnează un contract cu Oscar pentru o anumită cantitate la un anumit tarif şi primeşte mai multe carduri, în funcţie de flota sa, iar şoferii camioanelor pot alimenta pe traseul lor din staţiile Diesel Point Acces. Reţeaua a fost lansată în 2010 cu un plan de investiţii de 3 milioane de euro care viza deschiderea a 20 de staţii.

Acum, compania are 29 de staţii şi peste 10.000 de carduri emise pentru aproximativ 700 de clienţi (majoritatea transportatori şi companii de construcţii). În acest an, reţeaua va ajunge la break-even şi vizează încă două sau trei staţii DPA. În ceea ce priveşte Diesel Point  – staţiile de incintă -, Oscar Downstream avea 870 de tancuri instalate la clienţi la sfârşitul anului trecut, iar pentru 2013 vizează o creştere de 12% a reţelei. În afară de utilizatorii finali, vânzările de motorină ale Oscar Downstream merg şi către contracte de achiziţii publice (care reprezintă cam 20% din cifra de afaceri, fiind câştigate la Bursa de Mărfuri şi în sistemul electronic de achiziţii publice - SEAP), şi în wholesales, care reprezintă aproximativ 20% din businessul companiei. 

DEZVOLTAREA REŢELEI PROPRII FACE DE ASEMENEA PARTE DIN STRATEGIA COMPANIEI, deoarece dinspre clienţii finali a venit creşterea businessului în ultimii ani, menţionează Delia Arsenie: „Strategia noastră este să păstrăm cantităţile, dar să migrăm către liniile de business cu margine mai mai mare, adică utilizatorii finali (Diesel Point şi Diesel Point Access)„. Pentru anul acesta, compania a bugetat vânzări de peste 400.000 de tone de motorină - în 2010, compania a vândut 375.000 tone, iar în 2011 şi 2012, câte 380.000 tone. Creşterea cantităţii vândute nu se va reflecta într-o creştere direct proporţională a cifrei de afaceri, care depinde de mai mulţi factori (cotaţii internaţionale, preţ negociat), dar compania estimează un salt de 15% al profitului net, care a fost anul trecut de 7 milioane de euro. Cel mai important însă pentru Delia Arsenie şi pentru proprietarul companiei, Alin Niculae, este ca Oscar Downstream să fie an de an pe creştere, în condiţiile în care piaţa combustibililor s-a contractat în 2012 cu 14% faţă de 2011, iar 2013 nu aduce speranţe de creştere a consumului: „Noi am avut creştere în anii anteriori, 2013 este un an de consolidare, dar cu eforturi şi investiţii mai mari pentru a obţine aproape acelaşi rezultat. Tocmai de asta este important să aplicăm planul de investiţii pregătit pentru următorii cinci ani şi să acoperim teritoriul ţării cu depozite proprii".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mutare,
carburanti,
capacitate,
depozitare,
oscar,
piata,
spatiu
/analize/energie/oscar-downstream-schimba-strategia-si-iese-la-cumparaturi-11124156
11124156
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.