Noul executiv OMV schimbă radical strategia

Autor: Roxana Petrescu Postat la 28 septembrie 2011 137 afişări

Abordarea noului CEO al OMV, grupul petrolier care din 2004 controlează cea mai mare companie din Romania, este complet diferită faţă de cea a omului care a dus Petrom în portofoliul austriecilor. De la prezentarile riguroase ale lui Wolfgang Ruttenstorfer, OMV a trecut direct la spectacol. Ce înseamnă acest lucru pentru România?

"În următorii 10 ani, mai mult de jumătate din activele noastre trebuie să vină din segmentul de explorare şi producţie. Dacă acum, 53% din toate activele noastre sunt concentrate pe partea de rafinare şi marketing, până în 2021 ţinta noastră este ca acestea să nu mai deţină decât 25%. Dacă acum explorarea şi producţia deţin 35% din baza noastră de active, la nivelul anului 2021 acestea vor ajunge la 55%", a mai precizat Roiss.

Cum vor face austriecii acest lucru?

Concomitent cu renunţarea la active de un miliard de euro pe segmentul de rafinare şi marketing, grupul va creşte de patru ori în următorii trei ani numărul de câmpuri care se află în faza de redezvoltare în România, ţară care aduce mai bine de jumătate din tot ceea ce produce azi grupul OMV.

"Segmentul de explorare şi producţie este factorul de creştere din portofoliul OMV. Grupul va aloca două treimi din investiţiile viitoare către explorarea şi producţia de petrol şi gaze. Achiziţiile vor fi cele care ne vor creşte baza de producţie şi vor adăuga opţiuni de dezvoltare. Focusul nostru regional va fi în Marea Caspică, Orientul Mijlociu şi Africa", a mai spus Roiss.

Calculele OMV sunt făcute pe un termen foarte lung, în care statisticile arată că, în ciuda penetrării surselor regenenerabile de energie, petrolul şi gazele vor rămâne în continuare pilonul alimentării cu energie la nivel global. Astfel, dacă în 2008 aproximativ peste 50% din întreaga energie a lumii venea din petrol şi gaze, acelaşi lucru se va întâmpla şi în 2035, după cum arată cifrele prezentate de Roiss.

"Gazele vor deveni sursa primară de energie în Europa. Nabucco va rămâne un proiect cheie pentru OMV care oferă perspectiva aprovizionării pe termen lung cu gaze a Europei", au mai spus reprezentanţii OMV.

În afara de conturarea acestor linii generale privind dezvoltarea grupului pe termen lung, noul şef al OMV nu a intrat în detalii. Adjuncţii săi nu au mai avut un cuvânt de spus pentru a explica planurile pe fiecare divizie, asa cum se întampla la conferinţele pe care le susţinea Wolfgang Ruttenstorfer. La final nu a mai fost o sesiune de întrebări şi răspunsuri, chiar dacă în acea seara furtunoasă la Istanbul, OMV a anunţat una dintre cele mai agresive schimbări strategice ale ultimilor ani. Înăuntru, în frumoasa sală de conferinţe, muzica era domoală şi placută, dar de afară se auzeau vag tunetele şi ploaia bătea în geam.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CEO,
OMV,
Wolfgang Ruttenstorfer
/analize/energie/noul-executiv-omv-schimba-radical-strategia-8805386
8805386
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.