Dupa Lukoil, Constantin Tampiza se viseaza viticultor

Postat la 28 iunie 2010 382 afişări

Dupa opt ani de implicare in operatiunile zilnice ale Lukoil Romania, Constantin Tampiza va prelua pozitia de presedinte al tuturor operatiunilor companiei ruse pe plan local, care au derulat anul trecut afaceri de peste 2 miliarde de euro. In paralel, are si planuri antreprenoriale, in agricultura.

Consumul de carburanti este azi in Romania de 290 de litri pe an pe cap de locuitor, pe cand in Europa Centrala este de 550 de litri. Deci exista potential de crestere destul de mare". Vanzarile Lukoil au scazut in primele sase luni cu 5-6%, iar marja la vanzari a scazut la 30-40%, mai ales in ultimele luni. Pentru restul anului, Constantin Tampiza este destul de pesimist si crede ca vanzarile vor ramane in continuare pe un trend negativ: "Despre evolutia dolarului si a barilului de petrol nu mai poate face nimeni nicio estimare cu care sa se apropie de realitate, dar noi avem un singur noroc: ca romanul mai bine nu mananca decat sa nu mearga cu masina". Tampiza isi intareste teoria explicand ca scaderea vanzarilor din acest an s-a produs in special pe fondul reducerii activitatii din santierele industriale si a industriei transporturilor, pe cand consumul casnic de carburanti s-a mentinut cam in aceiasi parametri.

De asemenea, toate produsele petroliere obtinute in rafinaria Petrotel-Lukoil din Ploiesti, detinuta de grupul rus, vor fi destinate consumului intern, iar unitatea isi va reduce emisiile poluante de cinci ori, dupa ce va fi finalizata, in acest an, o investitie de peste 100 de milioane de dolari. "Tot ce vom rafina la Petrotel va fi destinat pietei locale, pentru ca, fiind rafinarie continentala, orice export produce o pierdere de 50-70 de dolari pe tona. Avem un plan de ecologizare a batalurilor istorice, iar pana la sfarsitul anului 2010 vom pune in functiune o noua cazanerie, unde carburant va fi cocsul, din care avem 150.000 de tone, si 20% va fi gazul natural", explica Tampiza.

Desi este la fel de implicat in companie, Tampiza spune ca a venit momentul sa se mai ocupe si de niste "pasiuni" mai vechi, care se pot transforma si intr-o viitoare afacere. "In Rusia promovez ideea ca Romania este cea mai buna piata din Balcani. Dupa ce voi pleca din Lukoil, visul meu este sa promovam produsele romanesti in Rusia." Tampiza spune ca nu se va retrage deocamdata de la Lukoil Romania, dar in paralel are asociati care se ocupa cu dezvoltarea unor mici afaceri. Acestea presupun cultivarea unor suprafete de teren cu pomi fructiferi si vita-de-vie pentru productia de struguri de masa.

"In Republica Moldova am cultivat deja 40 de hectare de pomi fructiferi, dar vom largi aria cultivata pe masura ce se va dezvolta proiectul", spune Tampiza, precizand ca a investit in livada alaturi de niste parteneri. Pentru vita-de-vie, Tampiza afirma ca este in discutii cu oameni de afaceri de la Husi (judetul Vaslui), unde se produc struguri, in special pentru productia de vin. "Planul meu se refera insa la struguri de masa si vreau sa incepem la fel, cu o suprafata mai mica, urmand sa o dezvoltam pe masura ce vom gasi piete de vanzare pentru produse", detaliaza Tampiza. Oricum, omul de afaceri crede ca tinta cea mai buna pentru produsele romanesti sau moldovenesti este acum Federatia Rusa si nu neaparat tarile vestice, unde este deja o piata destul de competitiva. La fel de importanta i se pare lui Tampiza si piata interna si considera ca e o rusine ca Romania sa importe fructe si legume. Sau, dupa cum zice zambind omul de afaceri, "in Romania stim si cum sa producem, si cum sa vindem. Cel mai bine e acasa".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Constantin Tampiza,
Lukoil Romania
/analize/energie/dupa-lukoil-constantin-tampiza-se-viseaza-viticultor-6446804
6446804
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.