Doua Exxonuri si patru BP

Postat la 13 noiembrie 2007 1 afişăre

Sunt supraevaluate, nu sunt cifre realiste, nu va incredeti in ele. Cam acestea au fost verdictele, saptamana trecuta, pentru toate afacerile chinezesti care au ajuns in topul celor mai mari firme din lume dupa capitalizarea bursiera. Oare? Pietele isi au adevarul lor, fie si de moment, iar rasturnarile brutale de ierarhie provocate acum de chinezi ar putea sa insemne mai mult decat o dovada ca investitorii s-au aruncat cu capul inainte.

Cum era de asteptat, vestea a fost primita cu scepticism de multi analisti in domeniul energiei, care au speculat chiar ca PetroChina ar fi avut nevoie de un impuls pe bursa, odata ce in lunile dinainte, presa financiara occidentala incepuse sa comenteze ca productia de petrol la unele exploatari ale companiei a scazut si ca in schimb costurile incep sa urce cam tare, din cauza dificultatii tehnologice de a extrage din zacaminte deja indelung exploatate. In plus, unii s-au intrebat cum de o asemenea comoara, situata intr-o zona de unde se extrage petrol din anii '60, a trecut neobservata de companii ca Anadarko sau Chevron, care au forat deja pe acolo. Au existat si comentarii ironice, de genul „Nu cumva China a reusit singura sa evite criza mondiala a petrolului?“. Numai ca, la foamea de energie a economiei chineze, si mult mai putin decat 7 miliarde de barili ar fi buni - iar atata vreme cat compania isi permite sa se finanteze de pe bursa ca sa dezvolte zacamantul, sansele ca macar o parte din estimarile ei sa se adevereasca nu trebuie subestimate.

 

O nota catre investitori redactata saptamana trecuta de analistii de la Credit Suisse pomeneste si de un alt „catalizator tehnic al pretului pe actiune“: apropiatul anunt oficial al descoperirii unor resurse noi de gaze naturale. Este vorba in principal de zacamantul de la Longgang, in provincia sud-vestica Sichuan - cel mai mare din tara si calificat de presa de la Beijing drept capabil sa furnizeze gaz pentru mai bine de un deceniu, la actualele rate de consum. Despre Longgang a vorbit prima oara Han Xuegong, senior consultant la China National Petroleum Corp. (CNPC), actionarul majoritar al PetroChina, ce spunea prin mai ca un anunt oficial va fi facut in lunile urmatoare. Graba de a fi iesit deja in presa cu el de pe atunci se explica, cel mai probabil, prin presiunea constanta a statului asupra companiilor de a raporta alte si alte dovezi ca incearca sa reduca pe cat posibil dependenta Chinei de furnizorii straini, care ii asigura acum aproape jumatate din necesarul de petrol si gaze. Resursele Longgang au fost estimate de CNPC la 700 de miliarde mc de gaze exploatabile, plus rezerve geologice de pana la 2.000 de miliarde de metri cubi. Nimeni n-a pomenit inca nimic despre costurile de extractie.

 

Cu aceasta ne intoarcem insa la aceeasi bursa, prin care am vazut cum statul ajuta companiile sa castige daca au nevoie de bani. Investitorii straini si analistii din domeniu nu pot decat sa spere intr-o lume ideala, unde strainii pot investi fara restrictii la bursele chinezesti, chinezii pot sa-si plaseze economiile pe orice piata de capital vor, iar statul nu mai tine in frau nici cursul yuanului, nici tarifele la utilitati. Pana atunci insa, e lesne de vazut cat de mult ar castiga PetroChina daca statul ar relaxa macar usor controlul asupra preturilor la combustibili, permitand astfel companiilor petroliere sa profite in mod firesc de pe urma a ceea ce produc. Cei ce au acuzat supraevaluarea companiei lui Jiang Jiemin, cu argumentul ca ea are abia un sfert din incasarile Exxon, vor fi observat totusi ca o parte din cresterea la bursa a PetroChina in octombrie a venit dupa ce Beijingul a scumpit combustibilii cu aproape 10%, cand pretul petrolului ajunsese la 96 de dolari pe baril. A fost prima asemenea miscare din ultimul an si jumatate, avand in vedere politica guvernului de a tine fixe preturile, ca sa nu stimuleze inflatia.

 

Pe o crestere a pretului de vanzare a petrolului si pe o eventuala scadere a fiscalitatii in sectorul petrolier isi intemeia previziunile, la 30 octombrie (deci inainte de lansarea PetroChina la bursa din Shanghai), un analist al Standard & Poor's Equity Research pe nume L. Tan. Acesta scria ca titlurile companiei au un potential limitat de crestere pe termen scurt, in schimb ar putea ajunge in curs de 12 luni la 292 de dolari pe actiune la bursa din New York, luand in calcul valoarea potentiala de piata a rezervelor de petrol si gaze si o evaluare „sum-of-parts“ a activelor (cat ar valora adica fiecare din operatiunile sau diviziile firmei daca ar fi separate si vandute astfel). Pe Google Finance, un comentator se intreba saptamana trecuta ce va fi tras pe nas acest Tan, din moment ce se incumeta la asemenea estimari. Pretul pe actiune saptamana trecuta: un pic peste 200 de dolari.

 

 

Petrochina co. ltd.

  • Anul Infiintarii: 1999, prin restructurarea China National Petroleum Corp. (CNPC), de la care a preluat operatiunile acesteia pe piata interna - explorare si productie de petrol si gaze, rafinare si marketing, produse petrochimice

  • Pozitie pe piata: PetroChina produce doua treimi din petrolul si gazul Chinei (productie totala de 1,05 mld. barili de echivalent petrol), controleaza rezerve certe de aproape 20 mld. barili de echivalent petrol, 20.000 km conducte de gaz, 26 de rafinarii, 12 uzine chimice, 16.600 de benzinarii

  • Rezultate financiare: cifra de afaceri - cca 88 mld. dolari, profit net - cca 19 mld. dolari (2006)

  • Numar de angajati: 440.000 (2006)

  • Actionari: CNPC (86%); din 2000, circa 12% din actiuni sunt listate la NYSE (American Depositary Shares si actiuni clasa B) si la bursa din Hong Kong (actiuni clasa H si B); din 2007, 2% au fost listate la bursa din Shanghai (actiuni clasa A)

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
companii,
PetroChina,
petrol
/analize/energie/doua-exxonuri-si-patru-bp-1036489
1036489
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.