Concurenţa din IT trece pe alt câmp de luptă. Microsoft îşi caută locul între corporaţiile care investesc în energia curată

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 23 mai 2014 167 afişări

Google şi Microsoft nu concurează pentru supremaţie doar pe segmentele motoarelor de căutare, telefoanelor mobile sau tabletelor. Mai nou, cei doi giganţi devin concurenţi şi în domeniul energiei regenerabile.

Compania Microsoft este al doilea cumpărător de energie verde ca mărime din Statele Unite, cantitatea de energie regenerabilă achiziţionată în 2013 fiind dublă faţă de 2012. În prezent, mai bine de 80% din energia consumată de Microsoft provine din surse „curate„. Compania a primit, de asemenea, premiul Agenţiei Americane pentru Protecţia Mediului (EPA) pentru că a cumpărat credite pentru energie regenerabilă ce au totalizat, în 2013, 1,9 miliarde de kilowaţi-oră.

În noiembrie 2013, Google a anunţat o investiţie de 80 de milioane de dolari în şase proiecte de amplasare a unor panouri fotovoltaice în Arizona şi California. Aceasta a reprezentat una din multele investiţii ale gigantului IT, ele totalizând din 2009 şi până în prezent peste 1 miliard de dolari. Primele legături ale Google cu energia regenerabilă datează din 2006, atunci când compania a comandat o instalaţie solară de 1,6 megawaţi pentru sediul din Mountain View. În următorii ani, Google s-a axat mai ales pe achiziţionarea de credite pentru energie curată (CER).

În ultimii patru-cinci ani, Google s-a dovedit a fi una dintre corporaţiile ce dau un exemplu în domeniul protecţiei mediului, iar investiţiile altor companii în energia regenerabilă au crescut considerabil. Un raport recent al Solar Energy Industries Association a descoperit faptul că 25 dintre cele mai mari companii americane au produs, prin unităţi proprii, 3.380 megawaţi. În 2013, sumele investite în proiecte de profil au crescut cu 40% faţă de anul precedent.

Chiar şi companiile care nu pun bazele unor centrale locale se orientează din ce în ce mai mult către furnizorii de energie curată. Conform grupului de advocacy Ceres, aproape un sfert din companiile Fortune 100 şi-au setat ţinte pentru a obţine cea mai mare parte a energiei din surse nepoluante.

Ar fi poate uşor exagerat ca Google să fie creditată cu această mişcare ce se manifestă la nivel mondial, însă transferul de investiţii din zona creditelor pentru energie regenerabilă către zona proiectelor de producţie directă a energiei a

fost încurajat la început de către gigantul IT.

„Încet dar sigur, Google a devenit un jucător esenţial în zona de finanţare a proiectelor verzi„, a declarat Shayle Kann, vicepreşedinte al GTM Research. „Este una dintre puţinele companii care au făcut mai multe investiţii semnificative în proiecte solare, singura din afara sectorului energetic care să joace un rol atât în producţia energiei, cât şi în distribuţia ei.„

Trecând peste moralitatea ideii de a lupta împotriva încălzirii globale, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi, în cele din urmă, de a da un exemplu celorlalte companii, întrebarea care se pune este următoarea: cât de profitabile sunt investiţiile în energia regenerabilă?

Răspunsul vine printr-un studiu al Environmental Leader, care susţine că, deşi puţine companii pierd bani din acest gen de investiţii, sunt şi mai puţine cele care pot declara un câştig. Studiul, care a luat în calcul peste 400 de companii implicate în reducerea amprentei de carbon, a descoperit că doar o mică parte au înregistrat scăderi ale costurilor cu 8-10%.

Astfel, investiţiile în energie curată rămân, cel puţin pentru moment, acţiuni al căror impact îl vom putea simţi în viitor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/concurenta-din-it-trece-pe-alt-camp-de-lupta-microsoft-isi-cauta-locul-intre-corporatiile-care-investesc-in-energia-curata-12647006
12647006
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.