Cand va scapa Romania de gaurile negre din energie si va trece la verde

Autor: Razvan Muresan Postat la 05 decembrie 2010 48 afişări

Energia verde este fenomenul secolului XXI, insa in Romania a ramas doar la stadiul de vorbe. Realizarile lipsesc, legi nu exista, iar timpul la care se poarta discutiile este viitorul. Daca se va intampla, trecerea la verde se va simti in buzunarul fiecaruia dintre noi.

"Foarte multe" nu e o vorba in vant, cata vreme problemele centralelor ineficiente, cu tehnologii din anii '60-'70, sunt arhicunoscute. Oricat amanata, scadenta va veni si nevoia de investitii va deveni acuta. Investitii de ultima generatie, care sa asigure nu doar costuri mai reduse, ci si preturi mai mici la consumatorul final.

In prezent putem vorbi doar de cele doua grupuri de la Cernavoda, dar si de cateva proiecte de centrale pe gaze si in zona regenerabila. "Proiecte exista foarte multe si ne putem speria de miile de megawati, dar vestea buna e ca vor inlocui capacitati vechi ce au nevoie de preturi mai mari", rezuma Borotea contextul actual.

Energia regenerabila este o zona economica extrem de competitiva, iar Romania isi pierde pietele pentru ca e abia la inceput si trebuie sa cucereasca teritorii cu solutii in care capitalul, cercetarea si tehnologia apartin altora. Sau, asa cum spune Mihai David, noua ne apartin doar forta de munca si bunavointa de a pune umarul si de a face niste produse cat de cat competitive. In viziunea lui David dezvoltarea economica a Romaniei tine de abilitatea cu care romanii vor sti sa puna la dispozitia unor investitori importanti nu numai posibilitatea de a-si desfasura afacerile intr-un mediu economic propice, dar si de a vinde energie la un pret competitiv. "Nu cred ca piata ne va ierta mai mult de zece ani si cred ca acestia vor fi anii in care va trebui sa o rupem cu trecutul, sa ne uitam la tehnologiile de astazi si sa avem curaj sa investim."

Ruperea de trecut este o ecuatie care aduna companii neprofitabile, orase monoindustriale, costurile marginale plimbate la nesfarsit in piata energiei, locuri de munca mentinute pe spinarea Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Ecuatia are doua solutii, din care pana acum prima s-a dovedit incorecta. Adica, dupa cum spune seful Hidroelectrica, "cea a mentinerii locurilor de munca si a preluarii costurilor intr-un sistem in care le compensezi cu energie din alte surse nu a mers". Cea de-a doua, inca neincercata, ar fi trecerea la costuri reale. "Nu strici profitabilitatea surselor de energie competitive, ci iei banii si ii investesti in cele neprofitabile si schimbi natura locurilor de munca din acele zone pentru a mentine mersul inainte al oraselor monoindustriale."

"Astazi folosim cantitati impresionante de carbune la preturi foarte mari ca sa incalzim doua cartiere dintr-un mare oras", spune Mihai David, insistand pe costurile ridicate si ipoteza inchiderii respectivelor centrale.

In prezent producatorii de huila si pacura au costurile cele mai mari, apoi cei pe gaz metan si lignit si, in cele din urma, centrala nucleara si hidrocentralele. Minusurile mari se inregistreaza la primul segment, iar multe voci au spus ca Termoelectrica si Compania Nationala a Huilei trebuia de mult timp sa fie restructurate.

Replici precum "candva in viitor", "se va intampla", "previziunile noastre", "estimam", "e greu de definit" sau "nu putem anticipa" au fost pe buzele tuturor participantilor la conferinta "Energie Verde", insa viitorul energiei regenerabile si, de ce nu, al securitatii energetice a Romaniei depinde in egala masura de vointa autoritatilor de a schimba radical un sistem rigid si de dorinta investitorilor de a vedea in tara noastra un potential urias. Insa potentialul aduce dupa sine riscuri pe masura.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/cand-va-scapa-romania-de-gaurile-negre-din-energie-si-va-trece-la-verde-7776020
7776020
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.