Băieţii deştepţi se luptă cu seceta, insolvenţa Hidroelectrica şi denunţarea contractelor

Autor: Roxana Petrescu Postat la 23 iulie 2013 1080 afişări

Seceta şi forţa majoră. Insolvenţa Hidroelectrica şi denunţarea contractelor directe. O nouă lege a energiei care interzice contractele bilaterale în afara bursei de energie. Scăderea consumului. Şi totuşi traderii privaţi de energie rezistă.

TOT ANUL TRECUT A FOST PUBLICATĂ LEGEA ENERGIEI, UNA DINTRE PREVEDERI FIIND INTERZICEREA ÎNCHEIERII DE CONTRACTE BILATERALE ÎN AFARA MEDIILOR CENTRALIZATE, ADICĂ ÎN AFARĂ BURSEI DE ENERGIE OPCOM, platforma caracterizată de mulţi actori din piaţă ca fiind inflexibilă.

Motive de scădere au fost astfel suficiente, dar cu toate aceastea marile businessuri private de comerţ cu energie au reuşit să înregistreze o evoluţie poztivă. Cum?

„Chiar dacă Hidroelectrica a denunţat unilateral contractele încheiate cu companiile noastre, necesarul de consum al clienţilor noştri a fost acoperit din alte surse, şi ca urmare activitatea a continuat„, spune Floriana Pop, project manager în cadrul Alpiq România.

ELVEŢIENII DE LA ALPIQ şi-au construit prezenţa locală prin preluarea companiilor Buzmann Industries şi Ehol Distribution. Cele două companii l-au avut în spate pe Bogan Buzăianu, fondatorul Energy Holding, unul dintre cele mai cunoscute businessuri private cu energie din România. Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, şi-a construit afacerile de furnizare de energie pe baza contractelor directe cu Hidroelectrica.

Astfel, anul trecut, Alpiq RomIndutries a ajuns la afaceri de 184,4 milioane de euro, în creştere cu 9% comparativ cu 2011, în timp ce Alpiq RomEnergie a ajuns la un business de 172,7 milioane de euro, cu aproape 36% mai mare faţă de cel din 2011.

„Este dificil de estimat o cifră de afaceri pentru anul 2013 în acest moment. Suntem încrezători în forţele grupului Alpiq, avem o echipă locală formată din specialişti şi suntem convinşi că anul 2013 va fi unul bun, mai ales că am depăşit un an plin de provocări precum anul 2012„, mai spune Floriana Pop.

La nivel de grup, Alpiq este prezent în 33 de ţări şi a avut anul trecut afaceri de circa 10 miliarde de euro. Energy Financing Team este o altă companie care a fost decuplată de la energia hidro, dar care anul trecutşi-a menţinut cifra de afaceri şi chiar a înregistrat o creştere uşoară a profitului net, protrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

„Am reuşit printr-o prezenţă mai activă pe piaţa de energie şi mărindu-ne portofoliul cu clienţi reprezentativi pentru economia românească, cu un consum foarte mare de electricitate„, spune Aurelia Mocanu, directorul departamentului de furnizare de energie din cadrul EFT România, companie în al cărei portofliu se regăsesc companii precum Lafarge sau Rompetrol.

EFT România a înregistrat anul trecut afaceri de 85 de milioane de euro şi un profit net de 1,1 milioane de euro.

EFT este un grup sârb care anul trecut a avut afaceri de 2,1 miliarde de euro, potrivit site-ului companiei. Dincolo de România, compania mai este activă în pieţe precum Bulgaria, Croaţia, Grecia, Slovenia sau Macedonia. EFT România este controlată prin intermediul unei firme înregistrate în Cipru.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/baietii-destepti-se-lupta-cu-seceta-insolventa-hidroelectrica-si-denuntarea-contractelor-11142790
11142790
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.