Al doilea intre baietii destepti

Postat la 04 decembrie 2007 477 afişări

Jack Cutisteanu este multumit ca firma sa, Petprod, este al doilea furnizor privat de energie de pe piata, dupa Energy Holding. Cu un singur mare client si cu alti cativa mai mici, Cutisteanu trebuie doar sa cumpere destula energie cat sa asigure alimentarea acestora. In rest, liniste si mai deloc bataie de cap.

Distanta de 200 de milioane de euro fata de primul furnizor din piata ii aduce proprietarului Petprod si o viata mult mai linistita. Lucreaza cu cei cinci angajati ai sai intr-o vila veche din nordul Capitalei, inconjurat de colectia sa de tablouri si de serverele care gazduiesc sistemul de management energetic, si sustine ca apelativul de „baiat destept“, generalizat pentru furnizorii privati de energie in urma acuzatiilor de specula aduse de presedintele Traian Basescu, nu l-a deranjat niciodata: „La un moment dat a fost chiar un fel de compliment (sic!), pentru ca piata energiei a beneficiat de niste cresteri importante si cine a fost aici a castigat“.

Cat despre celelalte fenomene din piata, precum concurenta pentru semnarea contractelor cu producatorii sau fiorul care a strabatut piata pe fondul secetei de asta-vara, Cutisteanu spune ca s-a straduit sa faca fata: „Cea mai buna strategie a fost sa ne consideram clientii parteneri de afaceri si sa ne intelegem reciproc cand sunt probleme, iar energie sa cumparam de la cine vrea sa ne vanda, fara prea multe discutii“. Prin aceasta, se refera la faptul ca nu a avut pana acum ocazia sa cumpere energie de la cel mai ieftin producator de pe piata, Hidroelectrica. „Am vrea foarte mult sa cumparam de la ei, dar ei au acum de onorat contracte pe termen foarte lung, astfel ca suntem destul de multumiti cu ceea ce cumparam de la Nuclearelectrica si de la complexurile energetice, in special de la Turceni“, mai spune Cutisteanu.

Circa 95% din contractele cu care lucreaza sunt bilaterale, facute pe platforma de la OPCOM. Furnizorul are o cota mica pentru tranzactionare pe piata spot, de 5%, „pentru ca avem clienti cu consum mare si destul de fix“. Dar de obicei cota de flotare libera este de aproximativ 10% sau chiar mai mult pentru cei ce au multi clienti mici, spune Cutisteanu, care precizeaza ca cei 5% nu ii cumpara intotdeauna de pe bursa, ci si de la concurenta, prin contracte-cadru semnate cu Energy Holding, cu CEZ, dar si cu alti furnizori. Astfel de contracte functioneaza prin comunicarea intre furnizorii care au incheiat astfel de contracte in felul urmator: „Inainte de a intra pe OPCOM, aflam fiecare ce prisoseste celuilalt si vindem surplusul intre noi, aceasta fiind o forma de protectie a noastra impotriva impredictibilitatii platformei bursiere“.

Cu alte cuvinte, concurenta nu e chiar „concurenta“: „Ne intelegem excelent intre noi, suntem chiar prieteni si stim in mare ce afaceri deruleaza unii sau altii“, spune Cutisteanu, care spune ca, din cum s-a miscat piata in acest an, cresterea medie a afacerilor furnizorilor va fi de 10%. Asadar, daca anul trecut piata furnizarii de energie a valorat aproximativ 1 miliard de euro, in acest an ar trebui sa fie undeva la 1,1 mld. euro. Schimbari ar putea sa apara in structura pietei din 2008, cand mai multe elemente noi vor aparea in piata. Cele mai importante vor tine de intrarea in arena a companiilor de furnizare desprinse din fostele Electrica. Toate filialele Electrica, fie privatizate sau nu, au trecut in acest an prin procesul de „unbundling“ - separarea activitatii de distributie (reglementata de catre ANRE) de activitatea de furnizare (partea comerciala). Prin separare s-au creat companii precum CEZ Furnizare (din CEZ Romania, care opereaza pe zona Oltenia), Enel Furnizare sau E.ON Furnizare. Trecerea pe activitati de furnizare s-a facut simtita imediat dupa procesul de separare. Doru Voicu, director de dezvoltare al CEZ Romania, spune ca estimeaza pentru acest an o crestere de 30% a profitului net, partial din cresterea pietei, dar si datorita preluarii unor clienti mai mari. De la mijlocul acestui an, compania a si luat un contract important, cu Feral Tulcea, un producator de feroaliaje care are nevoie de jumatate de TWh pe an. „In topul pe 2008 vor aparea putine companii care au avut sansa unor contracte importante, deoarece sunt putine actualmente pe piata“, spune Voicu.

Tot CEZ a decis, odata cu procesul de separare a distributiei de furnizare, sa treaca si la activitati de trading. Insa din 2008 au anuntat si companii de trading straine ca sunt interesate sa intre pe piata din Romania. Cea mai mare companie ce a facut un astfel de anunt este RWE, companie germana (cu a doua cota de piata in Germania, dupa E.ON), care a luat deja licenta de trader in Romania de la 1 ianuarie 2008.


Topul furnizorilor privati

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
furnizori,
energie,
producatori
/analize/energie/al-doilea-intre-baietii-destepti-1073295
1073295
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.