Dentistilor le merge bine si pe timp de criza

Postat la 10 noiembrie 2009 237 afişări

Criza a provocat dureri mari multor afaceri. Solutia gasita de unii medici dentisti pentru a trece cu bine peste perioada nefasta se leaga de prezenta in tara a turistilor straini veniti aici sa cunoasca locurile, dar mai ales pentru tratamente stomatologice la un pret mai mic.

Pretul unei astfel de vacante se ridica pana la 5.000 de euro, fata de Italia, de exemplu, unde numai tratamentul dentar ar costa inspre 20.000 de euro. Mai mult, acolo oamenii cer facturi pentru sumele platite ca sa isi poata deduce cheltuielile. "Diferenta de pret fata de tara lor este astfel si mai mare, iar acesta e inca un avantaj."

Afluxul cel mai mare de pacienti straini se intampla in perioada concediilor, in lunile august si septembrie. Medicul marturiseste ca zecile de pacienti care vin anual s-ar putea transforma in sute daca Romania ar avea infrastructura buna.

Ungaria, Croatia sau Polonia sunt recunoscute pentru serviciile de acest gen, pentru ca "turistul se urca in avion, ajunge intr-o ora exact in orasul in care are nevoie, iar seara se intoarce. Romania este mult in urma. De altfel, la noi, turismul medical este in stadiul de pionierat".

In momentul de fata, spune Lupu, Iasiul nu are o legatura aeriana directa cu Italia, iar drumul de la Cluj sau Timisoara pana la Iasi este fie foarte scump, daca prefera avionul, fie interminabil, daca turistii sunt preluati cu masina. Medicul trateaza si localnici sau romani care lucreaza in strainatate si vin in tara in concediu. Insa lucrurile nu stau mai bine nici daca vorbim despre capsunari. Criza i-a indepartat pe cei ce peste an lucreaza in strainatate si care umpleau cabinetele dentistilor la intoarcerea in tara in lunile de vara. Numarul lor a scazut considerabil fata de anii trecuti, cand, spune medicul, "simteam ca sunt bani, sume mari s-au bagat in constructii, masini, iar eu ma puteam intinde cu lucrarile pe o luna sau doua". Aceeasi scadere este resimtita si la Sibiu, unde medicii constata ca numarul pacientilor din randul romanilor intorsi de la munca din strainatate s-a injumatatit fata de anul 2008, in conditiile in care preturile au ramas la nivelul anului trecut, iar tariful este acelasi pentru toata lumea. In verile trecute, veniturile medicilor se dublau, insa acum doar localnicii mai bat la usile cabinetelor.

Situatia in Capitala e diferita: clinicile din Bucuresti nu conteaza pe romanii din strainatate si foarte putin pe straini. Olivia Bugaciu, director de dezvoltare al Velvet Dental, afirma ca vara sunt tratati si turisti straini, insa numarul acestora este nesemnificativ. Varful, format din localnici, se atinge primavara si toamna, bucurestenii parasind Capitala pentru vacante in timpul verii si in perioada sarbatorilor de iarna. Preturile au crescut, la fel si numarul de pacienti, insa exista o justificare: "Am investit in aparatura, dar si in pregatirea suplimentara a personalului medical. Clientii sunt atenti la tehnologia folosita si la competenta personalului, de aceea trebuie sa tinem pasul cu clinicile concurente", afirma Bugaciu.

Mariana Oancea, director executiv al Dental Med, spune ca preturile s-au marit fata de anul trecut, insa si numarul de pacienti a crescut cu 30%. "Ca solutie impotriva crizei, Dental Med a incercat orientarea spre segmentul de clienti premium, cu o stabilitate mai mare la intemperiile financiare", declara Oancea. In ceea ce priveste strainii care apeleaza la serviciile clinicii, acestia sunt de obicei oameni de afaceri si nicidecum pacienti-turisti. "Dat fiind ca majoritatea clientilor nostri sunt persoane care cer servicii de foarte buna calitate, cu pret pe masura, acest profil de pacient nu se suprapune cu cel al <turistului dentar>, pozitionat de obicei in clasa medie sau joasa in tara de origine si care este in cautarea unui tratament cu costuri cat mai mici", subliniaza Mariana Oancea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/dentistilor-le-merge-bine-si-pe-timp-de-criza-5086841
5086841
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.