De ce se desfiinteaza 71 de spitale. Ce spun ministrul, primarii si medicii

Autor: Razvan Muresan Postat la 06 februarie 2011 104 afişări

Ministerul Sanatatii a anuntat saptamana trecuta ca reorganizeaza jumatate din spitalele din tara - o masura care, dupa cum spune ministrul Cseke Attila, “trebuia luata demult”. Lipsiti de medici si dotari, colosii costisitori din orasele mici ar urma sa fie inchisi, iar alte o suta de spitale vor fi comasate. Cat de mult vine masura in folosul pacientului?

Potrivit ministrului, in cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 de asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul unde locuiesc, fara sa existe disponibilizari. Intrebat daca mutarea medicilor ar putea incuraja exodul deja existent inspre statele UE, Cseke Attila repeta ca "sistemul lucreaza pentru pacienti": "Noi acum o luam din partea cealalta, dar trebuie sa privim din partea pacientului si abia apoi din perspectiva medicilor".

George Haber, fostul presedinte al Societatii Nationale a Medicilor de Familie, sustine ca efectele reorganizarii sunt greu de anticipat si ca reforma nu trebuie facuta peste noapte: "E greu sa ne pronuntam acum despre cat de eficienta va fi masura ministerului, dar ea poate avea succes numai daca unitatile inchise se inlocuiesc cu centre de permanenta". Acolo, medicii de familie ar urma sa asigure continuarea asistentei medicale 24 de ore din 24, insa ramane de vazut cum se va face si din ce fonduri vor fi platiti acei medici. Cat despre caminele de batrani, Ministerul Muncii ar urma sa plateasca partea administrativa, iar Ministerul Sanatatii doar personalul medical. Tot dificil de estimat este comportamentul medicilor mutati. Dupa Haber, cei tineri vor continua sa emigreze, dar cei mai in varsta ar urma sa fie mutati in noile unitati comasate, iar adaptarea lor poate fi dificila.

Cat despre companiile farmaceutice, ele nu vor avea de suferit de pe urma inchiderilor. Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, declara ca piata spitalelor, raportata la totalul pietei medicamentelor, a scazut mult in ultimii ani, ajungand sub 10%, deci singurul impact colateral se va constata asupra farmaciilor din zona unitatilor reprofilate.

Fireste, de pe urma inchiderilor au de suferit si edilii din localitatile vizate: "Mi se reproseaza ca e vina mea, dar incerc sa le explic oamenilor ca nu am luat eu decizia", marturiseste primarul sibian. Asadar, reforma propusa de minister poate avea efecte benefice in schimbarea culturii romanesti de spital, primul loc care le vine in minte pacientilor cand au nevoie de tratament. Insa acolo unde mii de oameni raman fara vreun medic de familie care sa-i consulte, adica unde propunerea infiintarii centrelor de permanenta nu se concretizeaza, vor iesi la iveala rapid scaparile noului sistem.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
spitale,
inchideri,
unitati,
efecte
/analize/de-ce-se-desfiinteaza-71-de-spitale-ce-spun-ministrul-primarii-si-medicii-7951766
7951766
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.