Cum să faci 200 de milioane de euro peste noapte

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 decembrie 2011 308 afişări

Sute de milioane de euro pot dispărea peste noapte din industria farmaceutică. La un an de la cel mai răsunător faliment, banii n-au fost încă recuperaţi, iar suspiciunile sunt la tot pasul. În cine poţi să mai ai încredere?

"Piaţa farma este una inconştientă, iar capitalul furnizor pe care îl dăm pe diverse canale, sub deviza accesului pacientului la tratament, este lipsit de securizare", spune şi Dragoş Damian, şeful Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România. Producătorii de generice spun că şi în alte ţări creditează sistemul sanitar, însă nicăieri nu se ajunge la o pondere atât de mare din piaţa farmaceutică şi la termene de plată atât de lungi. "Suntem preocupaţi de faptul că termenul lung de plată ascunde nişte aisberguri, companii care nu mai sunt viabile economic, dar care îşi ascund minusurile din banii cu care îi susţin furnizorii.

Asemenea ghiulele sunt şi încă multe", adaugă Robert Popescu. În momentul de faţă, pentru un manager din farma una dintre cele mai dificile sarcini este să identifice cât mai bine unde sunt riscurile şi problemele în portofoliul de clienţi. Sarcina nu e uşoară cât timp farmaciile sunt de ordinul miilor, iar unii îşi construiesc falimente de mare sonoritate în care se pierd chiar şi zece milioane de euro. "Este foarte clar că dacă presiunea pe marjele din farmacii va continua, aprindem fitilul bombei care va duce la dispariţia unui număr mare dintre acestea", anticipează şeful distribuitorilor. În prezent, adaosul comercial mediu practicat în farmacie este de 16% pentru medicamentele pe bază de reţetă, însă unităţile îşi creşteau profitabilitatea din discounturile oferite de distribuitori.

Dată fiind introducerea taxei clawback pentru producătorii de medicamente, prin care ar urma să plătească tot consumul de doctorii peste bugetul alocat de stat, discounturile acordate distribuitorilor şi apoi transferate farmaciilor s-au redus semnificativ. "Suntem fortaţi, atât distribuitorii în relaţia cu farmaciile, cât şi producătorii în relaţia cu distribuitorii, să jucăm un joc în care orice formă de securizare a businessului este inexistentă", rezumă Popescu. Iar viitorul nu sună deloc bine pentru piaţa farmaceutică în viziunea proprietarului Farmexim, Ovidiu Buluc, care susţine că următorul mare faliment "nu se va lăsa prea mult timp aşteptat".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
faliment,
industria farmaceutică
/analize/cum-sa-faci-200-de-milioane-de-euro-peste-noapte-9045030
9045030
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.