Cum dezvolţi o aplicaţie de la o idee la o tranzacţie de peste 10 milioane de euro? - VIDEO

Postat la 14 iulie 2017 380 afişări

10 luni s-au scurs între momentul primei întâlniri între reprezentanţii mytaxi şi fondatorii aplicaţiei româneşti Clever Taxi. Ce au discutat ei în cadrul primei întâlniri şi ce şi-au propus să construiască împreună au povestit în cadrul emisiunii Smart Business, cel mai recent proiect video lansat de BUSINESS Magazin.

Astfel, Mihai Rotaru spune că poţi să iei de la un investitor bani, dar, fiindcă el are o perspectivă diferită legată de modul în care ar trebui să funcţioneze piaţa respectivă, există riscul unei influenţe pentru o direcţie diferită. Astfel, este de părere că se găsesc bani pentru finanţare pe piaţa locală, dar nu toate condiţiile sunt similare: „Contează foarte mult de unde vin şi cred că în piaţa din România nu avem atât de mult know-how, din simplul motiv că mulţi oameni din cei care au bani nu au trecut prin nişte experienţe relevante pentru ce aveam noi nevoie”. Andrei Pitiş însă este exemplul contrar: fost country manager la Ixia şi fondator al Vector Watch, cu multă experienţă în tech, dar şi în management şi business; precum şi Călin Fusu, care conduce Bestjobs. 

Ambii au fost relevanţi pentru dezvoltarea Clever Taxi, spune antreprenorul. „La nevoie se găsesc bani. Ce nu se găsesc în România sunt poate sumele mai mari, de peste 1 milion de euro”, concluzionează Rotaru. Unul dintre motivele pentru care ei nu au accesat o astfel de finanţare a fost că afacerea lor este regională, or, atunci când se accesează runde mari de finanţare, trebuie ţintite pieţe mai mari, care presupun şi o relocare ulterioară în Londra, Berlin sau Silicon Valley.

Şi-ar fi dorit un astfel de pas? „Dacă la primul start-up nu am avut deloc experienţă, la al doilea am avut doar un pic, nu suficientă nici atunci. Al treilea o să fie mai cu noroc probabil: am început să lucrăm, am validat produsul, am creat produsul, doar că eu cred că ne-am mişcat totuşi mai încet decât ar fi trebuit, în momentul în care deja voiam să ne extindem regional piaţa devenise extrem de intensivă din punctul de vedere al capitalului, aveai nevoie de multe milioane ca să lansezi într-o nouă ţară. Realist vorbind, noi începusem devreme în România şi pentru că am început să fim primii pe piaţă, am intrat ieftin, fără să ne coste prea mult, dar ca să extinzi în pieţe noi, trebuie să arzi mulţi bani.” Spune că acestea sunt câteva dintre lecţiile pe care mulţi dintre competitorii din alte ţări le-au învăţat: „Am studiat mult competiţia şi am văzut că au investit mulţi bani, au ratat multe targeturi în multe ţări, au pierdut războaie, asta era un lucru pe care nu ştiam să-l facem, primul pas fiind să atragem un investitor suficient de mare şi de agresiv - în România nu puteam să facem asta. Poate era o idee bună să ne relocăm altundeva, dar mult mai devreme decât am fi putut.”

Clever Taxi s-a extins în Ungaria, pe care Rotaru o descrie o piaţă încă mică, nu foarte relevantă, în care răspândirea aplicaţiei nu a funcţionat foarte bine. „O extindere reală necesită foarte mulţi bani, acesta este şi motivul pentru care mytaxi ne-a cumpărat şi cumpără în general multe pieţe. Chiar şi pentru ei, cu mulţi bani, tot este greu să intre într-o piaţă deja închisă şi chiar dacă există banii necesari, tot o să dureze, timp în care să creezi o echipă, un brand, să ajungi la o masă critică şi apoi să creşti - mai puţin timp de cât ne-a luat nouă, dar deja timpul valorează prea mult ca să poţi să mai aştepţi.” Ce se va întâmpla cu Clever Taxi după achiziţia celor de la Daimler? Rotaru spune că împreună cu ei vor continua dezvoltarea produsului. „Piaţa este mare, în creştere, în mod special cei de la mytaxi, făcând parte din grupul Daimler, au şi un interes strategic în contextul în care tot mai puţini oameni încep să meargă cu taxiul sau cu alte soluţii de transport, astfel că piaţa este în creştere.”

CEO-ul Clever Taxi spune că aceasta nu a fost nici pe departe singura ofertă de achiziţie primită. „Au primit multe oferte de exit, nu doar acum, ci chiar şi pe la începuturi, dar nu am simţit că era nici momentul, nici partenerul potrivit; nu erau aliniaţi cu ceea ce voiam noi. Nu ne doream cash out pentru ca apoi să se destrame ce am clădit.” Din discuţiile cu reprezentanţii mytaxi a reieşit că aveau obiective similare (aceste discuţii s-au întins pe parcursul a 10 luni, de la început şi până la concretizarea tranzacţiei). „Întâi te cunoşti, analizezi un pic pieţele, vezi dacă vă plăceţi unul pe celălalt, apoi începi să discuţi despre strategia pentru câţiva ani pe câţiva ani şi abia apoi începe tot procesul de fuziuni şi achiziţii, care este unul foarte complex pentru că ei sunt foarte diligenţi. Probabil că dacă era un start-up cu mulţi bani şi venea să ne cumpere, mă vedeam eu cu fondatorul, discutam la o bere, ne plăceam şi într-o lună-două era făcut dealul. Dar ei au fost precauţi.”

Totuşi, prima discuţie faţă îm faţă cu mytaxi a fost la Bucureşti şi a participat chiar fondatorul; „a fost o discuţie prietenească, antreprenorială şi a fost fascinant pentru mine fiindcă ei, cei care au creat prima aplicaţie din Europa, au avut experienţe asemănătoare cu ale noastre, şi bune, şi rele. De exemplu, la ei primul investitor strategic a fost Telekom, la noi Orange”. Lucrurile în comun i-au făcut să se placă, ideea de a merge împreună le-a surâs mai ales prin prisma acestora. Mihai Rotaru spune că la acel moment eram aproape invizibili, ca piaţă, pentru ei: „Pot să zic că un noroc poate de-al nostru şi pe care poate îl mai avem în continuare ca ţară este că suntem complet ignoraţi şi inexistenţi pe hartă. Cineva care se uită din Germania, nici nu vede România, însă, chiar dacă nu este o piaţă mare, este relevantă: 20 de milioane de locuitori, un PIB destul de mare, doar că ei nici nu ştiu asta”. Acesta este văzut însă ca un avantaj de către cofondatorul Clever Taxi: marile branduri de aplicaţii, care ar fi putut să reprezinte concurenţa lor la început, au pus mai spre sfârşitul listei România. „În momentul în care ne-am întâlnit cu ei, am discutat despre piaţă şi au văzut cifrele, şi-au spus că trebuia să îşi facă mai bine temele în ceea ce priveşte România.” Din experienţa sa, Rotaru observă că piaţa locală este mică, dar pare mult mai mică din exterior. În acelaşi timp, „alte pieţe vest-europene par mult mai mari decât sunt cu adevărat”.

În plus, România este campioană şi la capitolul adopţiei tehnologiilor, moda se schimbă foarte repede, astfel că aplicaţiile de taxi de aici au prins foarte bine şi repede; ca procent din cursele totale, suntem, potrivit CEO-ului Clever Taxi, mult peste media europeană. „Sunt mulţi factori care adunaţi favorizează tehnologia în România. Piaţa de transporturi reprezintă o necesitate de bază a oricărui om şi atunci chiar şi în România este destul de mare - asta, cuplat cu faptul că adoptăm tehnologia repede, a însemnat că o aplicaţie de taxi poate să crească foarte repede şi foarte bine în România.”

Obiectivele fixate împreună cu cei de la mytaxi pentru România vizează un serviciu cât mai bun: „Apeşi un buton, într-un minut ai maşina, ai parte de o experienţă cât mai plăcută în maşină - ceea ce vrem cu toţii. Obiectivul se leagă de o experienţă cât mai bună pentru omul de rând care foloseşte aplicaţia”. Extinderea în Europa de Est, unde mytaxi nu este bine reprezentată, se numără printre obiectivele principale. De asemenea, compania vrea să creeze aici un centru de cercetare şi dezvoltare, acesta urmând să fie al treilea al companiei la nivel global.

Mihai Rotaru spune că şi-au propus să angajeze, în aproximativ doi ani, în centrul de dezvoltare de la Bucureşti aproximativ 200 de persoane. „Cel mai important, în general pentru programatori, sau cel puţin pentru cei pe care îi căutăm noi, este foarte important la ce lucrează şi ce impact o să aibă ceea ce fac ei. Dacă vor să lucreze la un proiect cu impact şi vizibilitate, vor veni la noi”, descrie el avantajele pentru care crede că vor deveni atractivi pe piaţa locală de IT, unde resursa umană este la mare căutare. În centrul de dezvoltare de aici şi-au propus să creeze împreună cu Daimler tehnologie pentru platforma mytaxi la nivel global. „Planurile lor sunt extrem de ambiţioase şi, spre deosebire de alţi jucători din piaţă, având un interes strategic, cred că au prima şansă de a reuşi în acest domeniu. Sunt şi nemţi, nu se laudă aşa de mult, nu fac atât de multă vâlvă în jurul lor, dar ce realizează cu adevărat este absolut spectaculos.”

Uitându-se în urmă şi luând în calcul şi provocările întâlnite pe parcurs, CEO-ul Clever Tech îşi descrie experienţa antreprenorială drept un „roller coaster emoţional, în care într-o zi eşti deprimat, lucrurile nu merg bine, ai probleme foarte mari şi care pot să te termine a doua zi, iar după puţin timp găseşti o soluţie, lucrurile se rezolvă şi îţi spui: «Voi fi the next Facebook» şi tot aşa”.  Pentru el, acesta este un stil de viaţă, chiar dacă presupune multe nopţi nedormite: „Este uneori neplăcut, dar în acelaşi timp te face să apreciezi unele lucruri mai mult. Este impresionant cumva pentru mine de unde a pornit toată această aventură şi unde a ajuns ceva ce am creat de la zero. Dacă venea totul pe tavă, poate nu era acelaşi lucru”.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Smart Business Video,
taxi,
tranzactie,
clever

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.