Cum devii milionar din piatra seaca

Autor: Neferu Postat la 12 mai 2011 686 afişări

Cu ce e pavat drumul catre un business profitabil? Familia Gota calca de 20 de ani pe pavele colorate si drumul sau s-a intersectat cu cateva dintre cele mai mari proiecte imobiliare ale ultimilor ani.

Familia Gota este increzatoare in revenirea economiei si implicit a pietei de constructii si astfel a planificat investitii de aproximativ un milion de euro in 2011, banii urmand sa mearga atat catre constructia unei hale si achizitia unor utilaje noi, cat si catre retehnologizarea liniilor de productie deja existente. Gota nu exclude insa nici varianta achizitiei unor jucatori mai mici. Investitia programata pentru anul acesta va fi finantata din surse proprii in proportie de 20%, compania urmand sa contracteze un credit bancar pentru a completa suma.

Potrivit estimarilor companiei, piata locala a pavajelor si a prefabricatelor mici se ridica in prezent la 75 de milioane de euro, in conditiile in care, din punct de vedere cantitativ, se afla undeva la 9 milioane de metri patrati. Piata nu a scazut mult fata de anii de varf, in conditiile in care, in anii 2009 si 2008, piata materialelor de constructii, in ansamblu, s-a contractat cu 28, respectiv 15 procente. Antreprenorul din Alba are o explicatie: "S-a construit foarte mult in anii de dinainte de criza, iar pavajele se folosesc in ultima faza a proiectului de constructie - inainte de criza nu toate proiectele apucasera sa ajunga la stadiul de pavare". Cu alte cuvinte, piata nu a avut timp sa creasca chiar atat de mult in anii de boom incat sa cunoasca in perioada de criza un recul abrupt.

Compania spera la vesti bune si in ceea ce priveste piata imobiliara, chiar daca optimismul acesta este destul de moderat: daca anul trecut 30% din businessul Elis Pavaje a fost generat de segmentul rezidential, in 2011 Gota spune ca aceasta pondere va creste usor, la 35%. Tot anul trecut 60% din afacerile companiei au fost asigurate de proiectele industriale, iar restul de 10%, de contractele cu diferite institutii publice.

Iesirea pe pietele externe nu pare deocamdata o idee buna - Gota spune ca transportul pe distante mari este mult prea scump pentru a face rentabil exportul din Romania catre alte tari: "Exista si varianta sa deschidem o fabrica in alta parte, daca vedem ca o piata externa are potential, dar deocamdata nu avem planuri concrete in acest sens".

Dar familia Gota nu produce doar pavaje: acestea aduc 60% din rulajele companiei din Alba, in timp ce bordurile, produse tot de Elis, genereaza 25-30% din vanzari, iar restul sunt produse precum rigolele, materiale de rostuit, blocheti, boltari sau jardiniere. De altfel, compania a investit anul trecut 200.000 de euro si pentru achizitia unei licente de productie de la compania americana Keystone pentru productia de blocheti (blocuri modulare pentru ziduri de sprijin din pamant armat - n. red.). Diversificarea productiei nu are de-a face cu cererea pentru pavele, care pare a fi in crestere, ci mai degraba cu strategia de business a familiei Bota de a putea da clientilor un procent din ce in ce mai mare din necesarul de materiale al unei constructii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antreprenoriat,
milionar,
pavaje,
Gota,
Elis Pavaje
/analize/cum-devii-milionar-din-piatra-seaca-8240167
8240167
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.