Cum arată astăzi viaţa primului angajat al McDonald’s România

Autor: Cristina Roşca Postat la 26 martie 2013 3080 afişări

Timp de 16 ani numele lui Marian Alecu avenit la pachet cu cel al McDonald’s România, lanţ de restaurante al cărui prim angajat a fost şi pe care l-a condus până în 2009. Au trecut mai bine de trei ani de când a rupt relaţiile cu mediul corporatist şi de când lucrează doar în nume propriu, fie că este vorba tot de restaurante sau de hoteluri, bijuterii şi imobiliare. Nici bursa nu îi este străină. Cel mai recent pariu al său îl reprezintă un bloc de nouă etaje în zona lizeanu din capitală, proiect ce urmează a fi finalizat în următoarele luni.

Cum arată astăzi viaţa primului angajat al McDonald’s România

MARIAN ALECU S-A ANGAJAT LA MCDONALD'S ROMÂNIA ÎN 1993 DUPĂ DOI ANI ÎN CARE FUSESE DIRECTOR DE VÂNZĂRI LA COCA-COLA, principalul furnizor al lanţului de restaurante. Anterior, timp de un deceniu a fost inginer la uzinele Vulcan. În primele luni - când încă lucra la Coca-Cola - a mers cu reprezentanţii gigantului american McDonald's să le prezinte piaţa. Apoi, aceştia i-au făcut oferta de angajare. Un an şi jumătate a fost singurul lor angajat. Era business development manager. După trei ani l-au promovat director general. "Am fost trimis la training în Anglia, Cehia şi Ungaria." A început de jos şi a făcut toate muncile fizice din restaurant. "Este cea mai deşteaptă filosofie, pentru că doar aşa înţelegi bine businessul pe care urmează să îl conduci." El recunoaşte totuşi că în mediul corporatist, indiferent cât de bun ai fi, nu poţi rămâne pentru totdeauna pentru că "o corporaţie nu vrea să fie dependentă de un singur om".

DUPĂ CE A PLECAT DE LA MCDONALD'S A PRIMIT MAI MULTE OFERTE DE LA ALTE CORPORAŢII, ÎNSĂ LE-A REFUZAT PE TOATE ŞI SPUNE CĂ NU REGRETĂ ÎN NICIUN MOMENT. Nu vrea să plece nici din ţară, deşi este de părere că în România businessul este subjugat de mediul politic. "Politicul nu dă economiei nicio şansă. Oamenii din mediul de business nu sunt implicaţi în niciun fel în deciziile care se iau la nivel politic şi acest lucru se simte." El mai spune că deşi au fost promise măsuri de relaxare fiscală şi de relansare a consumului, acestea nu se văd. Mai mult, şi la capitolul fonduri europene - care ne-ar putea ajuta să ieşim din criză - suntem codaşi. "Noi luăm greu fonduri pentru orice proiect mărunt pe când bulgarii fac metroul din Sofia cu bani europeni. Noi am blocat proiectul de metrou din Drumul Taberei pentru că nu avem bani."

În 1992 Alecu a făcut împreună cu fratele său o fabrică de bijuterii la Mihăileşti. Pentru că este vorba de o zonă defavorizată, au beneficiat de fonduri europene pre-aderare. "Când nu eram încă în UE exportam mult în SUA pentru că nu erau taxe." Astăzi, exportul contribuie cu câteva procente la cifra de afaceri de un milion de euro a fabricii. Bijuteriile din metale preţioase şi cu pietre preţioase se vând şi în magazinele proprii - Safir şi Diamond Boutique. Acesta din urmă, amplasat pe Calea Victoriei, vinde doar bijuterii cu diamante.

Când se plictiseşte de afacerile sale Marian Alecu se uită către ale altora şi investeşte pe bursă la Bucureşti, New York şi Londra. În 2009 a pierdut mare parte din investiţii, dar a continuat. Merge doar pe intuiţie şi nu urmăreşte anumite companii sau anumite domenii. Joacă de mai bine de zece ani şi spune că va continua să o facă pentru că nu îi ocupă mult timp. Acum investiţiile bursiere îi merg foarte bine, însă nu ştie cât va mai dura. "Am învăţat (din experienţa din 2009, n. red.) că atunci când preţul variază cu 10%, fie în sus, fie în jos, e bine să faci ceva, nu să aştepţi la infinit, pentru că în final o să pierzi." Bursa şi afacerile sunt amândouă jocuri de strategie unde însă îşi mai bagă norocul coada. "Întotdeauna când ajungi la un anumit statut financiar e bine să ai puterea să te opreşti şi să ieşi din joc. Banul e ca un drog", conchide Marian Alecu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cum-arata-astazi-viata-primului-angajat-al-mcdonald-s-romania-10690046
10690046
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.