Cum afecteaza conflictele din Orient economia romaneasca

Autor: Ioana Mihai Postat la 01 martie 2011 95 afişări

Conflictele violente din Orientul Mijlociu si nordul Africii au deopotriva un impact direct si indirect asupra economiei globale. Chiar daca, la prima vedere, Romania nu este direct afectata, ciocnirile de acolo ar putea sa zdruncine revenirea, si asa fragila, a economiei din recesiune.

Cu ochiul liber se vede insa cat de tare se schimba preferintele turistilor. Egiptul, Tunisia si Marocul erau in topul destinatiilor preferate de romani in acea zona. Anul trecut, in Egipt au mers 15.000 de romani, mai multi decat in 2009, mai cu seama ca pentru aceasta destinatie in 2010 a fost o campanie agresiva de promovare, spune Traian Badulescu, consultant in turism. Pentru anul in curs, agentiile se asteptau sa trimita in Egipt 20-25.000 de turisti, dar acum un scenariu optimist se refera mai degraba la 15.000 - un numar la care se poate ajunge insa numai in anumite conditii, precizeaza consultantul: stabilizarea rapida a situatiei din tara si reduceri agresive de pret, cu 50% sau chiar mai mult din pretul unui sejur.

"In orice caz, nu recomandam turistilor Cairo, ci destinatii mai retrase, precum Hurghada sau Sharm el-Sheik", adauga Badulescu. Oricum, turoperatorii internationali au suspendat in a doua jumatate a lui ianuarie si in februarie toate cursele catre aceasta destinatie si acum sunt in asteptare. "Turistii europeni, care isi planifica vacantele cu mult timp inainte, s-au reorientat rapid: in loc de Egipt si Tunisia s-au indreptat, masiv, catre Turcia", spune el. Chiar daca perioada critica a trecut, efectele se vor resimti insa si in restul anului, dat fiind ca turismul este o industrie foarte sensibila la stabilitatea sociala si politica din tarile de destinatie. Motiv pentru care in februarie, de pilda, n-a fost "picior de roman in concediu in Egipt", remarca Badulescu. O destinatie preferata pentru vacanta a ramas Tunisia, insa tara a pierdut din interes pe parcursul ultimilor doi ani: daca in 2008 nu mai putin de 25.000 de romani au ales aceasta tara, anul trecut numarul lor s-a redus spre o treime. Cu 1.000-2.000 de turisti romani in fiecare an, Marocul ocupa a treia pozitie in randul tarilor din regiunea afectata acum de probleme. Alte tari, ca Algeria sau Libia, lipseau total din lista de preferinte a turistilor romani.

Dincolo de petrol si turism, situatia din nordul Africii si Orientul Mijlociu a lovit si in interesele unor puteri care in mod traditional aveau relatii comerciale privilegiate cu tarile respective. Rusia, de pilda, risca sa piarda pana la zece miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro) din vanzarile de arme din cauza tulburarilor din tarile arabe, conform AFP. Rusia, unul dintre liderii mondiali ai exporturilor de arme, are printre principalii clienti tari arabe ca Libia, Yemen si Egipt. Uniunea Europeana a acordat in 2009 licente de 687 milioane de euro pentru export de arme si echipamente de bruiaj in Libia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
turism,
energie,
afaceri,
economie,
Libia,
Orient,
Africa,
petrol
/analize/cum-afecteaza-conflictele-din-orient-economia-romaneasca-8011739
8011739
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.