Culisele unei tranzacţii de peste 100 de milioane

Autor: Ioana Matei Postat la 14 ianuarie 2016 621 afişări

Ian Worboys, executivul britanic care conduce compania P3 Logistic Parks şi care a achiziţionat anul trecut cel mai mare parc logistic de pe piaţa locală, spune că tranzacţia a reprezentat începutul şirului de investiţii al companiei în România.

Aşteptările nu i-au fost înşelate, iar echipa din România, formată din 6 persoane la finalul anului trecut, a fost anul trecut una dintre cele mai performante din cadrul P3, potrivit lui Worboys, parcul logistic fiind ocupat în procent de 100% de clienţi precum Carrefour, Altex, eMag sau diverse firme de distribuţie. Worboys povesteşte cât de uimit a fost când a aflat, după ce a discutat cu Iulian Stanciu, fondatorul eMag, cum aceştia au vândut de patru milioane de euro într-o zi, de Black Friday în urmă cu trei ani.

„Ceea ce este încurajator este că mulţi dintre chiriaşii noştri lansează cereri pentru noi spaţii. România este numărul 1 din Europa din punct de vedere al creşterii economice - în urmă cu trei ani, americanii nu ar fi crezut această informaţie. Acum s-a aflat ştirea, am discutat cu ei imediat şi au spus: «da, suntem de acord». Ca proprietari de depozit, vedem acest lucru, cererea este mai mare, Carrefour a văzut creşterea, aşa că ei construiesc mai multe hipermarketuri“, descrie el situaţia favorabilă de pe piaţa locală. În acest context, P3 a anunţat în toamnă prima construcţie speculativă de logistică, iar, la scurt timp, preînchirierea clădirii, ca parte a unei tranzacţii mai ample, care prevede stabilirea unui hub logistic cu o suprafaţă totală de 81.000 de metri pătraţi pentru Carrefour, care le era deja client în Franţa. Noul complex Carrefour va include un depozit existent şi două clădiri noi, ce vor creşte portofoliul total al P3 în România la circa 270.000 metri pătraţi. Construcţia primei clădiri a început în octombrie 2015, spaţiile logistice urmând a fi predate în mai multe etape, între aprilie şi octombrie 2016 şi, potrivit lui Worboys, în prima parte a acestui an vor demara construcţia unei noi clădiri.

CEO-ul P3 consideră că piaţa locală de spaţii logistice ar putea fi estimată la 2 milioane de metri pătraţi şi că rata de neocupare în spaţiile disponibile în acest moment ar fi de 3,8%, printre cele mai scăzute din Europa, Slovacia fiind singura ţară care are valori mai scăzute. „Pentru noi, acest lucru înseamnă că există ofertă de depozite pentru următoarele aproximativ două luni, dar, dacă vor fi clienţi care îşi doresc clădiri mai mari, nu există unele disponibile.“ În acest context, Ian Worboys spune că vor continua să dezvolte proiecte, vestul ţării fiind următorul ţintit, pe seama industriei automotive ce s-a dezvoltat acolo. „Principalele noi ţinte sunt Arad, Timişoara, Deva, Cluj-Napoca; anul acesta vom începe un nou proiect în unul dintre aceste oraşe. Nu aş putea să precizez cu exactitate când vom începe, dar am bugetat în continuare creştere pentru România.“ Spune că nu au o limită legată de cât de mult ar putea cheltui şi că suma investită depinde de ceea ce vor găsi, astfel că, dacă vor găsi o suprafaţă mare de spaţiu disponibil, o vor cumpăra. Totodată, nu exclud posibilitatea de a achiziţiona teren în scopul unor viitoare dezvoltări şi că au identificat deja teren în afara Bucureştiului.

Observaţiile lui Ian Worboys asupra pieţei locale nu sunt însă exclusiv pozitive: consideră că, spre exemplu, lipsa infrastructurii adecvate este o consecinţă a corupţiei. „Primul pas în direcţia dezvoltării este să scăpaţi de corupţie: intervievam pe cineva aici care avea experienţă în construcţia de autostrăzi şi care mi-a spus că era o corupţie atât de groaznică, încât, din 100 de euro, 80 mergeau pe corupţie şi 20 pe drumuri; anterior obişnuia să fie 80 pe drumuri, 20 pe corupţie, dar oamenii au devenit lacomi.“ Puternic ancorat în ce se întâmplă în România şi vorbind din partea unei companii în spatele căreia se află investitori americani şi canadieni, spune că România de acum este similară cu ce se întâmpla în Republica Cehă în urmă cu un deceniu. „Trebuie să scăpaţi de politicienii corupţi, de oamenii care fură şi care nu îşi plătesc taxele, pentru că oamenii normali nu se pot dezvolta din cauza acestora. Sistemul de taxare este al oamenilor şi nu al guvernelor. M-a amuzat că în drum spre aeroport şoferul de taxi îşi făcea cruce în dreptul fiecărei biserici, iar acolo mi-a cerut 100 de lei pentru o cursă de 25; motivul pentru care şoferii de taxi fură este că au văzut că primarii fură şi la fel fac şi reprezentanţii guvernului“, povesteşte Worboys. O altă problemă importantă cu care managerul crede că ne confruntăm este migraţia românilor în alte ţări. „În prezent, una dintre principalele probleme din România este că pierdeţi prea mulţi oameni în favoarea altor naţiuni. Eu călătoresc tot timpul şi pot să garantez că în fiecare hotel unde stau sau restaurant la care mănânc, dacă întreb, vor fi 2-3 români, uimiţi de faptul că le povestesc despre ţara lor.“

Piaţa spaţiilor industriale şi logistice din România a fost una dintre cele mai dinamice anul trecut, volumul livrărilor de spaţii noi în 2015 fiind la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii şapte ani (circa 200.000 de metri pătraţi) şi reprezentând totodată startul pentru dezvoltările speculative, potrivit analizelor companiilor de consultanţă imobiliară. P3 ocupă locul doi în clasamentul celor mai mari dezvoltatori de pe acest segment, prima poziţie fiind ocupată de compania cehă CTP, ce a investit anul trecut 300 de milioane de euro în dezvoltarea şi achiziţia de proiecte logistice în România, cel mai recent exemplu fiind achiziţia Bucharest West Industrial Park de la Portland Trust, în schimbul unei sume de 80 de milioane de euro. „Provocarea este să livrăm suficiente produse, deoarece este mai multă cerere decât clădiri existente - avem cea cea mai bună problemă pe care o poate avea o companie“, concluzionează Worboys, referindu-se la potenţialul pieţei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/culisele-unei-tranzactii-de-peste-100-de-milioane-14964290
14964290
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.