Costul creditelor este la minim istoric. Unde este blocajul?

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 28 februarie 2013 85 afişări

Costul creditelor pentru persone fizice este la un minim istoric, însă aproape trei sferturi dintre români consideră încă ridicat acest nivel. Cât de mari sunt dobânda şi rata, respectarea termenelor de răspuns promise, suma totală rambursată şi câţi bani pot împrumuta sunt principalele lucruri care îi interesează acum pe cei care contractează acum credite.

Pe vremuri bătălia băncilor se dădea pe cote de piaţă, însă acum pe lista de priorităţi se află profitabilitatea instituţiilor. Iar evoluţia creditelor neperformante nu este deloc liniştitoare. La sfârşitul lui 2012, ponderea creditelor neperformante a ajuns la 18,2%, în creştere faţă de 2011 (14,3%), potrivit Băncii Naţionale a României. În segmentul de retail, rata creditelor neperformante a ajuns anul trecut la 9,5%, în creştere cu peste un punct procentual faţă de 2011.

Nivelul este considerabil mai mic faţă de segmentul corporate, care a ajuns la finalul anului trecut la 19,5%. Iar unul dintre argumentele acestui nivel redus, în ce priveşte neplata ratelor pentru contractele persoanelor fizice, este faptul că în jur de o treime din credite sunt ipotecare, de cele mai multe ori pentru locuinţa personală. Securitatea căminului îi determină pe mulţi să pună în vârful listei de priorităţi plata ratelor pentru "casă", fenomen care nu s-a regăsit, de pildă, şi în piaţa de leasing de maşini, mulţi clienţi preferând să renunţe la autovehicul când nu au mai putut plăti datoriile.

ANUL TRECUT, PIERDERILE SISTEMULUI BANCAR AU AJUNS LA UN NIVEL RECORD DE CIRCA 2,1 MILIARDE DE LEI (476 MILIOANE DE EURO), de aproape trei ori mai mult decât în 2011 (777 mil. lei). În 2010, pierderile se plasau chiar mai jos, la 515 milioane de lei. Pierderile sistemului bancar din 2012 au fost influenţate însă şi de creşterea provizioanelor. Iar tendinţa de creştere a creditelor neperformante va continua, însă este dificil de anticipat dacă în acest an va fi atins vârful, afirma recent Constantin Coman, country manager al Coface România, companie specializată în recuperarea de creanţe şi evaluarea riscului de ţară. "Rămâne de văzut dacă în 2013 băncile vor face pasul spre externalizarea portofoliilor de credite corporate neperformante", a adăugat Coman.

Chiar dacă mulţi români se află acum în imposibilitatea de a contracta credite, cel puţin puţin comparativ cu perioada de efervescenţă a consumului, mai sunt clienţi care apelează la bănci pentru finanţare. Sunt informaţi, atenţi, chiar cusurgii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
minim istoric,
blocaj
/analize/costul-creditelor-este-la-minim-istoric-unde-este-blocajul-10613594
10613594
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.