Companiile farmaceutice se lupta pentru banii de pe fundul sacului

Autor: Razvan Muresan Postat la 11 august 2011 52 afişări

Ministerul Sanatatii si-a dat din nou seama ca nu mai are bani pentru plata medicamentelor si vrea sa compenseze doar 85% din nivelul actual. Companiile se vad in situatia de a se lovi de schimbari bruste de strategie, daca solutiile pe care le propun nu vor fi luate in seama.

Adrian Samson, directorul general al Sandoz, explica faptul ca substitutia generica e un mod de a aduce pacientului produse de o calitate similara, dar la preturi mai mici. Mecanismul este deja implementat pentru celelalte liste, dar si in alte tari, si si-a demonstrat viabilitatea atat in ce priveste eficienta terapeutica, cat si in partea de reducere a costurilor pentru stat. Samson spune ca propunerea ministerului incearca sa reduca costurile in mod unitar pe tot lantul, luand si din produsele scumpe, si din cele ieftine, la fel cum s-a procedat in vara anului trecut cu salariile din mediul bugetar. Iar distorsiunile nu vor intarzia sa apara: "Genericele sunt deja impinse ca pret foarte jos, iar reducand preturile si mai mult vor disparea pentru ca nu vor mai fi profitabile pentru producatori". O alta consecinta va fi aceea ca distribuitorii si farmaciile vor incerca sa-si majoreze marja de profit prin vanzarea de produse mai scumpe, cu adaosuri comerciale mai mari. "In toata Europa, produsele generice cresc in volum, in timp ce in Romania scad", explica Samson. Potrivit datelor furnizate de APMGR, pe celelalte liste pe care s-a decis compensarea celui mai ieftin medicament si plata diferentei de catre pacient pentru doctoriile mai scumpe, vanzarile de generice au urcat, insa dat fiind ca doua treimi din cheltuielile statului cu medicamente se afla pe lista C2, vorbim per total de o scadere.

E foarte important ca, in ce priveste produsele cele mai ieftine, care ar urma sa fie referinta in mecanismul de compensare, sa dispara "cele fantoma", pentru care productia s-a intrerupt. Totodata, genericii mai cer si un interval de 20% fata de pretul cel mai mic pentru ca in situatia stocurilor insuficiente medicamentele apropiate ca pret sa poata fi cumparate gratuit. "Este solutia logica si echilibrata", conchide seful Sandoz. Problema va putea fi rezolvata complet numai prin alocarea unei ponderi mai mari din PIB pentru ca in ultimii ani s-a dovedit ca la finele verii banii sunt epuizati. Saptamana trecuta Guvernul a decis ca va aloca 300 de milioane lei pentru sanatate, la rectificarea bugetara, urmand sa pastreze 150 de milioane lei pentru spitale in Fondul de rezerva si sa suplimenteze creditele de angajament cu peste un miliard de lei pentru medicamente. E foarte probabil ca situatia dificila din sanatate sa se repete si in 2012, daca privim inspre spusele presedintelui Traian Basescu, dupa intalnirea cu delegatia comuna a FMI, CE si Bancii Mondiale: "Guvernul nu se poate gandi in mod serios la marirea bugetului pana cand nu vor fi puse sub control cheltuielile din acest domeniu, desi in prezent este subfinantat".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/companiile-farmaceutice-se-lupta-pentru-banii-de-pe-fundul-sacului-8584414
8584414
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.