Tara, tara, vrem farmacisti

Postat la 26 august 2008 2092 afişări

Dezvoltarea agresiva a marilor lanturi de farmacii, inceputa acum patru ani, a generat pe piata un deficit de aproximativ 2.000 de farmacisti. Principalii jucatori de pe piata intervievati de BUSINESS Magazin explica ce strategii de atragere si retentie a personalului au, ce solutii intrevad la criza de personal si in ce fel le afecteaza planurile de extindere lipsa de farmacisti.

“La inceput, ne orientam sa angajam pe aceste posturi studenti ai facultatilor de chimie, biologie, medicina, dar am renuntat la idee, pentru ca gradul de retentie in ceea ce-i priveste este redus, asa ca acum cautam persoane care sa detina cunostinte de specialitate si care sa fie multumite cu statutul de consilier de frumusete”, spune Iacob. Importanta acestor angajati devine cu atat mai pregnanta cu cat 80% dintre clientii Centrofarm sunt femei, iar 25% din cifra de afaceri o reprezinta vanzarile de dermatocosmetice. “In ultimele sase luni, vanzarile la dermatocosmetice s-au majorat cu 50% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de aceea vrem sa oferim o consiliere mai buna a pacientilor”, declara sefa Remedio. Se pare ca aducerea de farmacisti din Republica Moldova nu ar reprezenta o solutie prea viabila la criza de personal din Romania, in conditiile in care exista si acolo un deficit de specialisti. Mai mult, cetatenii de acolo considera Romania doar o tara de tranzit spre Europa de Vest, acolo unde sunt mai bine platiti. Catana povesteste ca acum mai multi ani, cand inca nu era la conducerea Centrofarm, a avut o initiativa de a recruta farmacisti moldoveni, soldata insa cu rezultate modeste. “La momentul acela, era si acolo cerere de personal specializat, iar farmacistele, mai ales cele in ultimii ani de facultate, isi intemeiasera deja familii si nu prea le suradea ideea de a-si parasi tara pentru un salariu nesemnificativ mai mare si sa stea aici cu chirie”, spune Catana.

 

Desi pietele de profil se aseamana, prin concurenta si ritm de crestere, exista si alte impedimente de ordin formal care ingreuneaza “importul” de farmacisti. “Aducerea lor din Republica Moldova nu este o solutie, pentru ca in Romania exercitarea profesiei presupune detinerea cetateniei romane sau a altei tari din UE, precum si a unei diplome ce atesta absolvirea facultatii de profil”, precizeaza Georgeta Ionica, sefa serviciului de promovare si comunicare din cadrul farmaciilor Dona. Avand experienta angajarii a doi farmacisti din tara vecina de peste Prut, directorul general al farmaciilor Remedio admite ca “recrutarea lor a presupus un efort suplimentar din punctul de vedere al resurselor umane alocate”.

 

Martin Schloh, partener la firma de consultanta A. T. Kearney si expert in domeniul farmaceutic, constata ca principalii jucatori de pe piata au incercat diferite solutii la criza de personal, precum aducerea de specialisti din tarile vecine sau atragerea de studenti, insa cu rezultate relativ modeste. Criza de personal si o serie de alte probleme ale pietei, printre care cresterea preturilor la imobiliare, concentrarea retailului in jurul marilor centre comerciale, reglementarile schimbatoare din domeniu si impactul devalorizarii leului in raport cu euro, i-au determinat pe marii jucatori sa-si ajusteze planurile de extindere si sa-si regandeasca strategiile de business. Astfel, lantul de farmacii Sensiblu si-a relocat o serie de farmacii, iar Help Net a facut o corectie a ritmului de extindere, de la 200 de farmacii, cat anuntasera pentru 2010, la 160. “Am observat cat de multi retaileri s-au concentrat in anii trecuti doar pe crestere, fara sa acorde suficienta atentie eficientei si profitabilitatii. Competitia devine insa tot mai stransa, ceea ce inseamna ca e momentul ca toti jucatorii sa-si revizuiasca operatiunile si sa se concentreze pe eficienta”, considera Schloh.

 


Concentrare de forte

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
medicamente,
distribuitori,
piata
/analize/comert/tara-tara-vrem-farmacisti-2978397
2978397
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.