Tânărul de 32 de ani care le vinde românilor mâncare grecească şi turcească de peste un milion de euro

Autor: Ioana Matei Postat la 13 noiembrie 2013 6577 afişări

Andrei Iuşut nu a avut un traseu antreprenorial clar până la stabilirea centrului de greutate al afacerilor sale în restaurantele cu specific turcesc sau grecesc. Acum ştie şi cum se face, şi cum se vinde kebabul pe sabie.

Tânărul de 32 de ani care le vinde românilor mâncare grecească şi turcească de peste un milion de euro

După o investiţie de 270.000 euro şi o altă investiţie în aducerea unui bucătar grec cotat în primii zece pe plaiurile elene, a inaugurat şi restaurantul care, deşi se numeşte tavernă, are în meniu reţete din „bucătăria elenă superioară„, potrivit lui Iuşut. „Am respectat principiul de bază al grecilor: totul foarte simplu, atât în ce priveşte designul, cât şi preparatele„.

Deschiderea restaurantului din nordul Capitalei, la câteva minute de zona Pipera, vine din dorinţa antreprenorului de a atrage un alt tip de public. „Simţeam nevoia să ieşim din Centrul Vechi, deoarece există o categorie de clienţi care pur şi simplu nu vrea să audă de acest loc".

Astfel, dacă restaurantele Divan şi Meze Taverna reprezintă puncte de atracţie pentru cei care aleg să îşi petreacă în Centrul Vechi timpul liber, cu preponderenţă tineri sau turişti, restaurantul din Floreasca este destinat oamenilor de afaceri cu birouri în zonă, care pot veni aici fie pentru întâlniri de afaceri, fie pentru a mânca în pauza de prânz. Iuşut doreşte să echilibreze astfel sezonul rece, când afacerile din Centrul Vechi încetinesc considerabil, dar şi să rezolve problema locurilor de parcare care îi alungă pe mulţi dintre clienţi din centrul oraşului. Noua locaţie este cea mai mare din cele deţinute: are o suprafaţă de circa 400 de metri pătraţi şi o capacitate de 260 locuri, în timp ce Divan de pe strada Franceză are o suprafaţă de 360 metri pătraţi şi o capacitate de 210 locuri, iar Meze Taverna se întinde pe 100 de metri pătraţi. Bonul mediu la Divan este de 50 de lei, iar la Meze, de 70 de lei.

În Centrul Vechi, restaurantele adună lunar circa 2.000 de clienţi, iar la Divan Floreasca, deşi a fost deschis de mai puţin de o lună, au existat deja zile de weekend când restaurantul a fost umplut la capacitate maximă. În ce priveşte modificarea comportamentului de consum al clienţilor, Iuşut crede că acesta se îndreaptă spre o stabilizare şi exemplifică prin modul cum a evoluat acesta în turism. „Dacă în perioada 2007-2008, o companie închiria un avion charter pentru o destinaţie cum ar fi China sau Emiratele Arabe sau existau clienţi care voiau să îi aştepte limuzina la aeroport, acum au redus bugetele şi aleg destinaţii ieftine, iar cifra de afaceri vine din mass market". Cerinţele extravagante au dispărut, iar piaţa s-a echilibrat, lucru spre care se îndreaptă şi HoReCa. „Oamenii nu mai comandă cu largheţe, de dragul de a încerca anumite preparate, ci sunt concentraţi pe un anumit buget", a observat antreprenorul. În plus, clienţii au călătorit, recunosc un meniu de calitate şi sunt mult mai atenţi la detaliile de amenajare. Atenţia pentru detalii l-a determinat pe antreprenor să colaboreze cu Corvin Cristian, unul dintre „arhitecţii Centrului Vechi", la amenajarea localului.

Costurile unui proiect de amenajare se încadrează de cele mai multe ori între 700 şi 1.000 de euro pe metrul pătrat, potrivit unui interviu anterior acordat de Corvin Cristian pentru Business Magazin. Amenajarea noului Divan a durat mai bine de cinci luni, perioadă în care Andrei Iuşut a făcut dese călătorii împreună cu arhitectul în Turcia, pentru a alege elementele inedite din decor, lucrând cot la cot cu acesta: „degeaba ai creativitate, dacă nu ai susţinere pentru investiţie". 

Antreprenorul estimează o creştere a afacerii cu circa 30% anul viitor, în contextul în care plănuieşte să deschidă alte două noi restaurante: unul în Cluj şi încă unul în Capitală, „probabil tot în zona de nord„. 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/tanarul-de-32-de-ani-care-le-vinde-romanilor-mancare-greceasca-si-turceasca-de-peste-un-milion-de-euro-11674048
11674048
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.