Romania, tara expatilor fericiti

Postat la 25 martie 2008 461 afişări

Gunter Grieb, care a plecat in vara anului trecut de la conducerea retelei Kaufland, a fost numit de luna aceasta chief operating officer (COO) pentru operatiunile din Romania ale grupului Obi, cu activitati in domeniul bricolajului.

Managerii de la primul nivel in retail si cei din domeniul financiar au pachetele salariale cele mai mari, “care corespund in 99% din cazuri cu volumul de business”, adauga Butunoiu. Cu alte cuvinte, salariul unui director general este de regula direct proportional cu cifra de afaceri dezvoltata de companie. Iar topul celor mai bine platiti manageri este o reflectare a clasamentului celor mai mari companii.

Desi pozitia fruntasa in topul salariilor nu este ocupata de un comerciant, domeniul se lauda cu cel mai mare salariu net lunar incasat de un angajat in Romania - 109.986 de euro la nivelul anului 2005, conform informatiilor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Cel mai bine platit angajat din Romania a castigat in 2005, intr-o singura luna, 534 de salarii medii nete pe economie. In 2004, conform aceleiasi surse, cel mai mare salariu din Romania a fost de aproape 133.700 de euro net lunar. Managerul care a castigat acest salariu lucra in domeniul comertului cu amanuntul, a mai precizat ANAF.

Alexandru Talmazan puncteaza un alt atu, in afara de volumul mare de afaceri, al managerilor din retail: marjele de profit, care sunt de cateva ori mai mari decat cele din tarile vest-europene. In afara de salariile nete, pachetul salarial mai cuprinde beneficii, cum sunt asigurarea de sanatate, masina, pensia privata, dar si componente variabile - bonusurile, care pot fi stabilite in functie de diverse criterii: profitul, cifra de afaceri, cota de piata sau mentinerea ritmului de extindere planificat, fiind doar cateva exemple, spune George Butunoiu. Componentele variabile ale pachetului salarial nu se pastreaza, de regula, in cazul plecarii managerului de la conducere, “dar nimic nu e batut in cuie si depinde de termenii negociati in contract”. Astfel, explica Talmazan, “conteaza pe de o parte daca in contractul de angajare este prevazut un pachet de terminare a contractului sau nu si, pe de alta parte, mai conteaza cine este cel care initiaza plecarea”. De regula, daca managerul este cel care doreste sa plece, compania nu-i va oferi despagubiri materiale. Dar daca retailerul este cel care initiaza procesul, atunci managerul poate primi despagubiri materiale in functie de contractul negociat initial. Un exemplu este Regis Mougel, fostul director general al retelei de hipermarketuri Cora in Romania, cel care conduce in prezent operatiunile de aici ale Auchan. El a primit ca despagubiri din partea fostului angajator echivalentul salariului sau de baza pe patru ani dupa ce a castigat la finele lui 2007 procesul intentat Cora pentru concedierea sa in 2004.

Gunter Grieb n-a fost insa concediat, iar faptul ca a ramas in Romania nu este o surpriza, el aflandu-se deja la a treia slujba in tara, dupa Kaufland si Aral. Germanul spune ca si-a facut bagajele imediat pentru a accepta oferta pentru Romania, dupa ce concernul german Lidl & Schwarz Co&KG il desemnase, in 2005, sa conduca extinderea in Romania a retelei de magazine cu discount Kaufland. Factorul cel mai important in negocieri a fost la acea vreme experienta pe care Grieb o avea pe piata romaneasca. Incepand din 1996, Grieb a condus de la Arad operatiunile retelei Aral, din domeniul petrolier, pana cand aceasta a fost preluata la nivel international de British Petroleum. Dupa preluare, Grieb a fost relocat in Germania si s-a ocupat de integrarea activitatilor Aral din Europa de Est in cadrul grupului BP. “Am acceptat oferta Kaufland imediat”, spunea Grieb in aceeasi discutie anterioara cu BUSINESS Magazin. “Piata germana este foarte statica, pe cand in Romania lucrurile se intampla foarte repede. N-ai timp sa te plictisesti.”


Fondatorii

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manageri,
expati,
bricolaj,
Kaufland,
Obi
/analize/comert/romania-tara-expatilor-fericiti-2485224
2485224
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.