Reportaj: Cum arata casele inteligente ale Las Vegas-ului

Postat la 01 martie 2010 218 afişări

Conceptul de casa inteligenta, despre care se tot vorbeste de multa vreme in lumea tehnologiei, incepe sa prinda contur si dimensiuni. Nu in zona rezidentiala insa, asa cum s-ar fi asteptat specialistii, ci in mediul de business.

Consumul de curent poate fi diminuat cu 30%, cel de apa cu 50%, iar cheltuielile pentru tiparire, de exemplu, pot fi reduse tot cu pana la 30%, daca un sistem informatic inteligent analizeaza de unde provin eventualele ineficiente de consum si indica potentiale solutii pentru aceste probleme. "Datele obtinute in timp real referitoare la infrastructura impreuna cu instrumentele de analiza permit luarea unor decizii de business mai potrivite si obtinerea de rezultate", afirma Rich Lechner, vicepresedintele diviziei Energy & Environment a IBM.

Exemple precum hotelul Venetian sunt totusi destul de rare inca. Nu inseamna ca astfel de tehnologii nu sunt folosite, ci mai degraba ca majoritatea companiilor care folosesc asemenea aplicatii software de management nu au o retea complet integrata, ci actioneaza pe segmente, avand mai multe sisteme si servicii decat este necesar. S-ar putea dovedi destul de dificil ca managerii sa fie convinsi ca o investitie de zeci sau chiar sute de mii de euro in tehnologii inteligente se justica, mai ales intr-o perioada economica dificila, cand bugetele alocate investitiilor in tehnologie raman diminuate drastic. IBM ofera clientilor finantare pentru proiecte de acest gen si isi pune sperantele in tarile in curs de dezvoltare, "care au un potential enorm pentru asemenea tehnologii", crede Al Zollar. De fapt, in zonele unde infrastructura IT si de telecomunicatii nu este inca pusa la punct, companiile care ofera de servicii de management ar putea sari cateva etape, oferind direct o infrastructura inteligenta. "Tehnologia inteligenta deja rezolva probleme care in mod traditional nu aveau legatura cu domeniul IT si se poate amortiza doar din economiile realizate", argumenteaza Alan Ganek, vicepresedinte pe partea de tehnologie in cadrul IBM.

Pare mai plauzibil pentru solutiile de tip "cladiri inteligente" sa devina populare mai intai in mediul de afaceri si de-abia apoi sa inceapa sa se raspandeasca si in mediul rezidential, unde, desi exista exemple, tehnologia este rezervata consumatorilor de lux. "In curand, tehnologia si infrastructura serviciilor integrate de management vor ajunge insa si la nivelul oraselor", spera Al Zollar. Un prim experiment de acest gen este realizat de IBM in orasul american Chesapeake, unde intreaga activitate, de la alimentarea cu utilitati si pana la trafic sau informatiile despre stadiul unor proiecte de constructie, e gestionata din spatele unui panou de comanda.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/reportaj-cum-arata-casele-inteligente-ale-las-vegas-ului-5634231
5634231
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.