Povestea miliardarilor nevăzuţi care hrănesc milioane de români

Autor: Cristina Roşca Postat la 30 ianuarie 2013 914 afişări

Kaufland, Metro, Carrefour sau Auchan sunt nume care îşi găsesc uşor loc în conversaţiile de zi cu zi ale românilor indiferent de vârstă, ocupaţie sau statut social. Miliardarii care stau în spatele acestor businessuri de miliarde de euro şi către ale căror buzunare merg profiturile de pe piaţa locală sunt mai puţin cunoscuţi, cei mai mulţi preferând să se ţină departe de lumina reflectoarelor. Numele lor nu spune multe nici măcar oamenilor din industrie, iar poveştile lor, demne de adevărate cărţi de management şi, de ce nu, de cărţi inspiraţionale, sunt nespuse. Cine sunt miliardarii discreţi care controlează afaceri de circa cinci miliarde de euro în România?

GERARD MULLIEZ

VÂRSTĂ: 81 de ani.

AVERE: 18 mld. dolari.

SURSĂ AVERE: Auchan, Kiabi, Decathlon, Leroy Merlin.

Gerard Mulliez a fondat grupul de comerţ Auchan când avea doar 30 de ani, iar în anii care au urmat a dezvoltat afacerea împreună cu familia sa. Mai mult, familia Mulliez, cunoscută ca fiind una dintre cele mai bogate din Franţa, şi-a extins businessul şi în alte domenii, precum cel de îmbrăcăminte (Kiabi), bricolaj (Leroy Merlin) şi echipamente sportive (Decathlon).

Miliardarul francez şi-a început cariera în business în fabrica de textile controlată de tatăl său. Ulterior, pleacă în Statele Unite pentru a asista la o serie de seminarii pe teme de comerţ, iar când se întoarce în Franţa, deschide primul magazin în Roubaix, oraşul său natal. Acesta a fost deschis pe locul fostei fabrici a familiei sale şi s-a numit iniţial Haute Champs după locul unde era amplasat. Ulterior numele devine Auchan, nume păstrat până astăzi.

După ce a reuşit să aducă pe profit primul său magazin - mizând pe strategia preţurilor mici - Gerard Mulliez decide să se extindă cu o nouă unitate. Pentru a strânge banii necesari expansiunii cere ajutorul familiei sale, creând astfel Asociaţia Familia Mulliez. Astfel începe expansiunea rapidă a lanţului Auchan, ajuns astăzi unul dintre cele mai importante grupuri de comerţ din Europa.

În anii care au urmat miliardarul a extins reţeaua care a ajuns astăzi la peste 600 de hipermarketuri şi peste 750 de supermarketuri. Iniţial miliardarul a consolidat businessul în Franţa, iar ulterior reţeaua s-a extins în Europa - în principal Europa de Est, dar şi în statele învecinate Franţei - şi în Asia. În România Auchan a ajuns la 31 de magazine după ce a preluat anul trecut 20 de unităţi Real.

Grupul Auchan a terminat anul trecut cu venituri de 44 de miliarde de euro şi pierderi de peste două miliarde de euro.

ACŢIONAR AUCHAN: indirect familia Mulliez.

AUCHAN ÎN ROMÂNIA: 31 de hipermarketuri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
miliardari,
Kaufland,
Metro,
Carrefour,
Auchan
/analize/comert/povestea-miliardarilor-nevazuti-care-hranesc-milioane-de-romani-10529623
10529623
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.