Medicul care s-a vindecat de corporaţie

Autor: Razvan Muresan Postat la 03 aprilie 2014 6856 afişări

După ce a ajuns, de la reprezentant medical, director de vânzări la nivel naţional pentru una dintre una companiile de top din Europa, arădeanul Istvan Komporaly a renunţat în 2008 să fie un simplu angajat. Spune franc că e mult mai greu pe cont propriu, unde greşelile costă, şi că s-a gândit de multe ori să revină la scaunul cald care îi aducea în fiecare lună un salariu deloc rău.

Medicul care s-a vindecat de corporaţie

ARĂDEANUL DE 41 DE ANI A FONDAT ÎN 2008 AFACEREA HK&ZY BEST PHARMA DISTRIBUTION, AJUNSĂ LA VENITURI DE CINCI MILIOANE DE EURO ÎN CINCI ANI, ÎNSĂ ÎNCHISĂ ANUL TRECUT PE SEAMA UNOR NEÎNŢELEGERI CU PARTENERUL DE BUSINESS.

Compania avea ca obiect de activitate vânzarea de produse din plasmă umană. „Când te asociezi cu cineva, fă bine şi cunoaşte foarte, foarte bine acel om. Dacă nu, verifică tot ceea ce face, nu se ştie când asociatul va încerca să-şi asume toate meritele şi să arunce în curtea ta orice greşeală. Sunt foarte mulţi oameni care pentru 100-200 de euro în plus fac orice şi vorbim de sute de euro în plus la salarii de mii sau zeci de mii de euro.„

E următoarea lecţie pe care a primit-o, de data asta ca antreprenor, după cea primită în corporaţie, unde a crezut că mult invocatul clişeu „oază antreprenorială„ chiar există.  După primul business în antreprenoriat, care „a mers bine, dar s-a terminat prost„, Komporaly spune că s-a gândit să revină în „călduţul„ loc din corporaţie, unde ştia că salariul vine la timp şi că are voie să facă „trei paşi în stânga şi trei în dreapta„. S-a dus la un interviu de angajare, dar s-a lămurit repede că nu poate lucra într-un loc unde întrebările sunt citite din cărţi de resurse umane. Din ianuarie 2013, medicul a ales să-şi pună din nou pielea în joc, dar de această dată singur.

Torus Pharma este un business legat de sisteme de screening în sindromul Down, unde este unic distribuitor pentru brandul de aparate Kryptor, la un cost mediu de 50.000 de euro, principalul competitor pe acest segment fiind Siemens. În România se înregistrează anual circa 190.000 de sarcini, iar ponderea feţilor cu sindrom Down este de 1 la 500. „Niciun spital public din România nu deţine un astfel de analizor, aşa că piaţa se bazează strict pe zona privată. În zona de stat se fac doar teste unde rata de precizie este de 60%.„

Principalul client al Torus Pharma este MedLife, cel mai mare lanţ de clinici şi spitale private din România după cifra de afaceri, locul unde se fac cele mai mult astfel de screeninguri. Din luna aprilie laboratoarele Synevo vor deveni un client al Torus Pharma. O problemă este şi numărul mic de certificări obţinute de medici pentru interpretarea rezultatelor (doar 42 de medici ginecologi dintr-un total de 1.200), motivul fiind acela că „o ecografie făcut la un aparat profesional durează 40 de minute, iar una la colţul mesei durează 20 de minute; unii medici sunt lacomi„.

Un bitest costă 280 de lei, iar Torus Pharma furnizează nu doar aparatura, ci şi reactivii necesari ulteriori pe durata folosirii. „Potenţialul pieţei este enorm. Dacă măcar jumătate din mame ar putea face un astfel de test, eventual printr-un program naţional de screening, deja piaţa ar prinde un contur puternic. În Germania sau Marea Britanie astfel de proceduri sunt gratuite.„ Până când statul va decide dacă un astfel de program e o proritate, Torus Pharma va urmări afaceri de un milion de euro pe an, instalând astfel de dispozitive în spitalele private din Bucureşti şi provincie. „Poziţia mea actuală este mai puţin comodă decât cea de a fi într-un fotoliu şi a plimba nişte acte. Este un război care are însă un potenţial enorm„, rezumă Komporaly.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/medicul-care-s-a-vindecat-de-corporatie-12393119
12393119
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.