Era whisky-ului şi coniacului a apus. O nouă băutură câştigă teren pe piaţa băuturilor spirtoase
Whisky-ul şi coniacul au dominat ani de-a rândul scena internaţională a băuturilor spirtoase. O nouă tărie câştigă acum teren şi aduce producătorilor majorări serioase ale vânzărilor de la un an la altul. Este vorba despre rom, acea băutură obţinută din trestie de zahăr şi învechită în butoaie despre care managerii spun la unison că este cea mai versatilă dintre tării.
Daniel Dobriţă de la BDG afirmă că fiecare brand de rom are culoare şi caracteristici diferite în funcţie de ţara din care vine, iar în piaţă se întâlnesc atât produse de trei ani, cât şi de
25 de ani.
Aşa cum pe piaţa de whisky pasionaţii vânează sticlele provenind de la distilerii care s-au închis ducând preţurile la maxime istorice, şi în industria romului se petrece un fenomen similar.
„Casele de negoţ obişnuiesc să cumpere stocurile distileriilor care se închid, reuşind de multe ori să crească valoarea unui astfel de brand„, spune Cristian Preotu, proprietarul firmei Le Menoir. El dă exemplul distileriei Caroni din Trinidad, ale cărei baze au fost puse în 1918 şi în care s-a produs rom până în 2002, când a fost închisă. Caroni şi-a căpătat o imagine exclusivistă datorită faptului că rareori a produs sub brand propriu, fiind astfel cunoscută doar în cercuri restrânse.
„Închiderea distileriei a accentuat această aură aproape mitică. Atunci când în 2004 au fost descoperite sute de butoaie de rom Caroni în Trinidad, două companii europene au cumpărat întreg stocul, valorizând brandul„, spune Preotu. Iar în România produsele ajung la preţuri de până la 540 de lei.
Compania are în portofoliu branduri precum Savanna şi RhumRhum din Reunion şi Marie Galante, Caroni din Trinidad-Tobago, Enmore şi Albion din Guyana Britanică, dar şi altele.
PREOTU EXPLICĂ FAPTUL CĂ SUNT TREI CATEGORII DE ROM: los rones (produs în ţări din America Centrală ca de exemplu Cuba, Guatemala, Panama, Nicaragua, rom de tradiţie hispanică, elaborat din melasă şi distilat în alambicuri cu coloane), the rums (provenind din Jamaica, insulele Grenade şi Trinidad, de tradiţie britanică, obţinut prin medodele tradiţionale de distilare, din melasă) şi les rhums (produse în teritoriile franceze Antile, Guadalupe, Martinica, Marie-Galante, care sunt sunt romuri agricole, obţinute prin fermentarea şi distilarea sucului de trestie).
Pentru realizarea de cocktailuri se foloseşte de obicei romul alb, în timp ce romul brun se lasă pentru finalul mesei, servit în pahare de tipul celor de coniac, alături de cigars.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro