Dirty Larry - multimilionarul care vinde CARNE DE CAL

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 ianuarie 2013 91 afişări

Mulţi dintre retailerii britanici au fost somaţi să-şi retragă produsele de la raft, după ce furnizorii acestora au fost surprinşi producând burgeri de vită din carne de cal, informează Daily Mail, în ediţia electronică.

În cazul reţelei de supermarketuri Tesco, burgerii conţineau ADN cabalin în proporţie de 29%, în timp ce Asda, Sainsbury's şi Co-op şi-au retras produsele ca măsură preventivă. Presa dezvăluie că furnizorul de carne de vită ar fi multimilionarul Larry Goodman, 76 de ani, director al ABP Food Group, companie care deţine procesatorii de carne Silvercrest Foods din Dublin şi Dalepak Foods din Hambleton din North Yorkshire. Familia sa deţine o reşedinţă de lux în Irlanda, dar şi o parte din sediul central al Goldman Sachs din Londra.

Numele lui Goodman este sinonim cu practicile financiare îndoielnice în Irlanda, după ce a târât industria producătoare de carne de vită într-un scandal imens. După 1990, presa a scos la lumină legături între Goodman şi Saddam Hussein. Dirty Larry şi-a construit averea după ce a fondat asociaţia procesatorilor de vită anglo-irlandezi şi a început să vândă vită statelor musulmane, inclusiv Irakului.

Organizaţia Naţiunilor Unite a impus sancţiuni Irakului dopă invadarea Kuweitului din 1990, ceea ce a provocat datorii uriaşe neachitate companiei lui Goodman, estimate la jumătate de miliard de lire sterline.

După ce a primit despăgubiri de la autorităţi şi bănci, şi-a răscumpărat compania pentru 30 de milioane de lire sterline. Baronul cărnii nu şi-a declarat veniturile încă din anul 2001, când înregistrase o cifră de afaceri de 720 de milioane de lire sterline. Companiile sale au relaţii comerciale cu Tesco, Burger King, Asda şi Sainsbury's.

În prezent, ancheta declanşată de autoritatea pentru siguranţa alimentelor vizează suspiciuni legate de contaminarea cărnii din surse necunoscute. Semnele de întrebare par justificate după ce reţeaua Silvercrest Foods anunţa de curând că retrage zece milioane de cutii cu carne de vită din magazinele sale din Marea Britanie şi Irlanda, în timp ce grupul lui Larry, ABP Food, anunţa că angajează proprii săi auditori care să inspecteze mostrele de carne.

"Companiile ABP Food Group nu au cumpărat, gestionat sau furnizat niciodată în cunoştinţă de cauză carne de cal şi înţelege îngrijorările cauzate de testele autorităţii pentru siguranţa alimentelor din Irlanda". De asemenea, ABP Food anunţă că va introduce propriile teste ADN pentru identificarea eficientă a ţesutului cabalin din carnea contaminată. Sinn Fein, purtătorul de cuvânt al ministerului agriculturii din Irlanda, a solicitat în Parlament numele tututor companiilor din Spania şi Olanda, care ar fi putut furniza grupului carne contaminată.

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/dirty-larry-multimilionarul-care-vinde-carne-de-cal-10481400
10481400
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.