Din Galicia, în toată lumea: povestea celui mai mare retailer de haine din lume

Autor: Cristina Roşca Postat la 08 aprilie 2014 1274 afişări

O incursiune în centrul de comandă al celui mai mare retailer de modă din lume vorbeşte de la sine despre cum se coordonează afaceri anuale de 16 miliarde de euro, dar şi despre traseul pe care îl parcurge o cămaşă până ajunge pe umeraş, în garderoba utilizatorului ei.

Din Galicia, în toată lumea: povestea celui mai mare retailer de haine din lume

ROMÂNIA PE HARTA INDITEX. Nu l-am văzut în timpul vizitei la sediul Zara şi mă întreb dacă, deşi ştiu cum arată, nu l-aş fi putut trece chiar eu cu vederea. Imperiul pe care l-a creat este imposibil de trecut cu vederea, ţinând cont de faptul că anul trecut a avut o cifră de afaceri de 16,7 miliarde de euro, un EBITDA de 4 miliarde de euro, peste 6.300 de magazine în toată lumea şi circa 900 de milioane de haine vândute.

Grupul îşi produce hainele în peste 1.400 de unităţi de producţie din toată lumea, dintre care circa 47% în Asia şi 40% în Europa. Din totalul de furnizori circa 100 sunt în România, respectiv 7% din total şi 25% din totalul furnizorilor din UE. Totuşi, pe piaţa locală sunt realizate 1% din hainele grupului, potrivit datelor furnizate anterior de reprezentanţii grupului, adică circa 9 milioane de unităţi. Astfel, deşi lucrează cu un număr mare de fabrici, ponderea în totalul producţiei este mică, semn că grupul a preferat să încheie contracte cu unităţi de mici dimensiuni.

„Ponderea hainelor realizate în România din totalul producţie a rămas constantă de-a lungul ultimilor ani, am crescut însă numărul de furnizori şi totalul unităţilor produse (odată cu creşterea numărului de haine vândute în toată reţeaua - n.red.)„, spune Jesús Echevarria Hernández, directorul de comunicare al Inditex. El spune că local se realizează atât cămăşi şi tricouri, cât şi rochii şi costume, însă focusul este pe haine de bărbaţi. „România este cunoscută pentru produsele foarte bune, am început să lucrăm cu furnizori locali acum mai bine de un deceniu.„

De altfel, pe umeraşele hainelor din magazinele Zara din La Coruña hainele „made in Romania„ stau lângă cele „made in Morocco„ şi „made in Portugal„. Nici după o căutare amănunţită în magazinul Zara nu am găsit produse fabricate în statele asiatice „tradiţionale„ precum China sau Bangladesh. Totuşi, aproape jumătate din furnizori sunt în Asia, ei alimentând magazinele din toată lumea, printre care şi pe cele din România.

MODĂ CU PRECIZIE DE CEAS ELVEŢIAN. Indiferent în ce colţ al lumii au fost produse hainele brandurilor Inditex, ele sunt aduse în centrele logistice ale grupului, toate în Spania. De aici ele iau drumul magazinelor. „De două ori pe săptămână fiecare magazin din lume face comandă de haine şi pantofi. În două ore echipa comercială echilibrează comenzile, iar în opt ore acestea sunt gata ambalate şi gata să plece din platforma logistică„, explică Jesús Echevarria Hernández. Din momentul plasării comenzii până când produsele ajung în magazine durează 36 de ore pentru unităţile din Europa unde transportul este terestru şi 48 de ore pentru restul lumii, unde transportul este cu avionul.

„Dacă ar fi să analizăm întregul proces, din momentul în care un produs iese din creionul designerilor până ajunge pe umeraş în magazin durează 2-3 săptămâni.„ După ce echipa de designeri creează hainele, acestea intră în departamentul de tipare, unde hainele devin din schiţe prototipuri pe calculator. Apoi, ajung în maşinile de cusut, ulterior pe umeraşe în magazinele din toată lumea şi în final în dulapurile a sute de milioane de oameni. Grupul creează anual 18.000 de modele de haine, fiecare multiplicate pentru ca în final să ajungă în magazine circa 900 de milioane de produse. Deşi este un grup de modă, când ajungi la sediul Inditex ai senzaţia mai degrabă ca eşti vizitatorul unui producător de ceasuri, în contextul în care totul este făcut cu perfectă precizie şi contra cronometru.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/din-galicia-in-toata-lumea-povestea-celui-mai-mare-retailer-de-haine-din-lume-12430122
12430122
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.