Cat vor costa tigarile in 2016

Postat la 06 octombrie 2009 461 afişări

Dintre toate scumpirile aplicate anul acesta pe piata romaneasca, tigarile se afla in capul listei, cu peste 20% fata de preturile din 2008. Iar anii urmatori vor aduce un val la fel de mare de scumpiri.

Chiar daca nu renunta la cumpararea tigarilor, cresterea preturilor ii impulsioneaza pe unii dintre fumatori sa se orienteze catre pachetele de contrabanda, care au preturi mai mici cu circa 10%. Explicatia e simpla: in timp ce in Romania pretul mediu al unui pachet de tigari este de 1,53 euro, conform Philip Morris, in tarile vecine este de cateva ori mai mic: 0,3 euro in Republica Moldova si 0,27 euro in Ucraina. Ca urmare, pentru contrabandisti afacerea cu tigari se dovedeste profitabila, mai ales ca nici riscurile nu sunt foarte mari: "volumele confiscate nu reprezinta nici macar 2% din trafic", afirma Imre. In opinia lui, "o asemenea pondere a contrabandei nu poate exista fara acordul institutiilor statului".

Sunt insa cateva masuri care ar putea reduce vanzarile ilicite. Pe de o parte, ar fi necesar un set de masuri legislative care sa stabileasca sanctiuni aspre pentru contrabandisti. In completare, reprezentantul PMI este sustinatorul ideii de licentiere a lantului de vanzare a tigaretelor - de la producatori, distribuitori si comercianti. Dar mai presus de toate ar trebui sa nu mai creasca accizele in 2010, sustin reprezentantii industriei, care dau ca exemplu un caz similar petrecut in Ungaria, unde, in urma cu patru ani, din cauza cresterii abrupte a accizelor, piata neagra a tigaretelor s-a apropiat de nivelul record de 30%. Concluzia unui studiu realizat de KMPG in 2005 era ca "o crestere a taxarii nu aduce in mod obligatoriu venituri bugetare mai mari", exemple in acest sens fiind Germania, Ungaria, Irlanda si Marea Britanie. In fiecare caz, statele UE care aplica taxe mai mari in scopul de a reduce consumul de tutun trebuie sa anticipeze si o scadere a incasarilor din taxe, conchidea KPMG.

Indiferent insa daca fumatorii vor cumpara numai tigari timbrate (pentru care care platesc TVA si accize) sau nu, piata de profil va ajunge anul acesta, conform estimarilor BUSINESS Magazin, la o valoare totala ce se apropie de 3,5 miliarde de euro, dupa ce se plasase anul trecut la 2,5 miliarde de euro, potrivit estimarilor BUSINESS Magazin. Piata tigarilor este nu numai cea mai mare din domeniul bunurilor de larg consum, ci si de peste trei ori mai mare decat cea a berii, ocupanta locului secund in topul cheltuielilor pentru cosul de cumparaturi, dupa cum arata studiul Shopper Trends realizat de compania de cercetare Nielsen.

Cele mai mari companii de profil din Romania sunt British American Tobacco Romania (BAT), cu o cota de piata valorica de 45%, urmata de Phillip Morris International Romania (PMI) si Japan Tobacco international (JTI), care detin, conform estimarilor BUSINESS Magazin, 30% si respectiv 24% din valoarea pietei. Cele trei multinatioanele controleaza impreuna peste 98% din totalul vanzarilor legale de tigari, dupa ce producatorul local SNTR (actualul Galaxy Tobacco, care are in portofoliu marcile Snagov si Carpati) a pierdut masiv teren pe parcursul ultimilor zece ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/cat-vor-costa-tigarile-in-2016-4954704
4954704
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.