A devenit antreprenor cu bani împrumutaţi şi cu o rablă de Dacie. Acum face 20 de milioane de euro

Autor: Razvan Muresan Postat la 28 aprilie 2014 20030 afişări

A devenit antreprenor cu bani împrumutaţi şi cu o rablă de Dacie. Acum face 20 de milioane de euro

Livra cu o Dacie 1310 găurită în podea - “o căzătură pe care o numeam Blue Shark” -, ajutat, uneori pro bono, de prietenii din cartier care îl cunoşteau drept “Mihai, cel cu calculatoarele”. Vorbeşte franc şi de felul cum a fost păcălit de un client care i-a dat pe trei laptopuri cecuri fără acoperire - “Am muncit două luni  să recuperez banii ăia, dar m-a călit pentru o viaţă întreagă” -, dar şi despre cum l-a prins în flagrant pe infractor când a revenit pentru o nouă comandă.

izÂnd la Început doar pe anunŢuri Şi trecÂnd treptat spre vÂnzarea DE PE propriul site, Mihai Pătraşcu a ajuns pentru prima oară la vânzări de un milion de euro în 2007, după doi ani. Râde dacă îl întrebi când a făcut primul milion profit.

Dintre cei 70 angajaţi, cinci sunt în Evomag încă de la început. Antreprenorul estimează că va înregistra în acest an o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro, în creştere cu cel puţin 30% faţă de 2013. Potrivit reprezentanţilor Evomag, piaţa de retail online IT&C va creşte în acest an cu 15-20%.

Evomag vizează în acest an achiziţia unor magazine online cu cel puţin trei ani de activitate, cu afaceri de peste 500.000 de euro şi cu o bază de clienţi stabilă, indiferent de domeniul în care activează. “Acum doi-trei ani pot să spun că am avut mintea mai limpede şi am văzut oportunitatea de a cumpăra watchshop.ro, site specializat în vânzarea de ceasuri, de la un prieten foarte bun, pentru a-l dezvolta. De când l-am preluat l-am crescut de cinci ori”, spune Pătraşcu, purtător de Tissot, model despre care spune că îl are la vânzare şi în magazinul online. Compania sa îşi propune, de asemenea, deschiderea mai multor puncte de prezenţă în marile oraşe, dar şi diversi-ficarea portofoliului de produse, cu bunuri de larg consum, de pe segmentul auto şi cel al electrocasnicelor mari.

Anul trecut Evomag a avut vânzări de 15,5 milioane de euro, în urcare cu 35% comparativ cu 2012. “Nu regret că nu am vândut în 2007-2008, pentru că atunci eram mici şi eram pe val. Nu pot să zic că am simţit vreodată criza. Am crescut mai mereu cu 30-50%, iar în momentul acesta ritmul e acelaşi. 2014 e un an foarte dificil.”

Watchshop.ro 
şi Toyz.ro, site achiziţionat de Evomag în toamna anului trecut, sunt principalele motoare de dezvoltare În perioada următoare, întrucât creşterea segmentului de IT va fi mai pon-derată în viitor, potrivit antre-pre-norului. “IT-ul mai are unde să crească, dar concurenţa este foarte mare. De aceea, pentru că sunt nişe neacoperite, plănuim să intrăm acolo.”

Mihai Pătraşcu spune că, deşi este contactat des de investitori sau concurenţi pentru a-şi vinde afacerea - “momentan avem patru discu-ţii” -, nu este încă interesat de asta. “Dacă nu mai ai afacerea ta, începi să te plictiseşti. Probabil că un an vei fi cel mai fericit om din lume, dar apoi te degradezi pentru că nu mai ai motivaţie.” 
Admite că un copil i-ar putea schimba perspectiva asupra vânzării Evomag, dar până atunci nu refuză nicio invitaţie la cafea când e vorba despre o ofertă pentru businessul său, chiar dacă momentan nu vrea să facă o tranzacţie - “Înveţi foarte multe din aceste întâlniri.  Mai avem mult loc de creştere. Ca antreprenor cauţi şi banii, dar intri într-un joc unde te întrebi mereu dacă poţi mai mult. Asta te ţine treaz”.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/a-devenit-antreprenor-cu-bani-imprumutati-si-cu-o-rabla-de-dacie-acum-face-20-de-milioane-de-euro-12539885
12539885
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.