Clinicile medicale nu se plang de criza

Postat la 20 ianuarie 2010 89 afişări

Clinicile medicale private nu se plang de criza. Mai mult, anticipeaza o crestere cu 10% a pietei serviciilor lor in 2010, chiar daca nu atat pe seama clientilor companii, care le asigura grosul afacerilor, ci mai curand pe seama celor individuali.

Presedintele MedLife, Mihail Marcu, este de parere ca starea precara a sistemului public contribuie intr-o masura "foarte mare" la cresterea pietei serviciilor medicale private, fiind chiar "un motor" al dezvoltarii acesteia. Nu se intampla numai in Romania: Marcu remarca faptul ca in majoritatea tarilor lumii, sectorul privat se dezvolta accelerat acolo unde sistemul de stat este neperformant.

Statul detine un cvasi-monopol asupra serviciilor medicale, asadar, ca angajator, domina piata si orice miscare a statului care influenteaza veniturile medicilor si ale asistentelor din sistemul public se resimte imediat si in sectorul privat. In 2009, spre deosebire de alti ani, presiunea sindicatelor n-a mai fost la fel de mare, migratia de personal s-a potolit, asa ca veniturile n-au mai crescut la fel de mult ca in 2008. "Putem spune ca piata muncii s-a mai stabilizat", rezuma directorul CMU, sustinand ca firma lui nu a fost nevoita sa reduca din personal anul trecut din cauza crizei. Din punctul lui de vedere, lucrul bun pe care l-a adus anul 2009 este ca oamenii au devenit mai "rabdatori" cu angajatorii lor si isi pun mult mai serios problema unei gandiri pe termen mediu si lung cu privire la locul de munca. Daca acum doi-trei ani, oamenii plecau rapid de la un loc de munca la altul pentru fiecare 10% in plus la salariu, acum locul de munca stabil conteaza mai mult.

Specific unei perioade de criza este ca toti managerii sa isi condenseze timpul pentru care fac previziuni. Parerea lui Sergiu Negut e ca economia romaneasca este "prea tanara ca sa spunem ca cineva ar fi gandit vreodata serios pe termen lung". Insa, "daca inainte managerii isi construiau planurile pe un termen de trei-patru ani, in ultimul an au inceput sa gandeasca pe termen de trei-patru luni, adica orizontul de timp real in care trebuie sa asigure supravietuirea afacerilor". Iar aceasta se traduce prin castigul operationalului in dauna strategicului, procurarea lichiditatilor ramanand cea mai importanta preocupare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii medicale,
clinici,
spitale
/analize/clinicile-medicale-nu-se-plang-de-criza-5343433
5343433
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.