Ce vrea de la România CEO-ul celei de-a cincea companii din farma la nivel mondial

Autor: Ioana Mihai Postat la 08 noiembrie 2011 145 afişări

Întâlnirile cu ministrul sănătăţii, ziarişti, colegi din filiala românească, au înţesat o zi a săptămânii trecute agenda lui David Brennan, CEO al AstraZeneca, a cincea companie din domeniul farma la nivel mondial, aflat la prima sa vizită în România. De ce a venit David Brennan în România?

Cu toate acestea, compania a luat o decizie importantă, în linie cu întreaga industrie: reducerea substanţială a fondurilor pentru cercetare, pentru că lansarea de noi medicamente a devenit prea scumpă. "În urmă cu 12 ani investiţiile în cercetare şi dezvoltare, la nivelul industriei, erau de circa 50 mld. dolari şi erau lansate în jur de 25 de noi produse anual", susţine Brennan, care deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiei Producătorilor de Medicamente. În prezent însă, în urma cheltuielilor anuale de circa 130 mld. dolari, numărul de noi medicamente a ajuns la 21 pe an. Durează cam zece ani pentru ca prima cutie dintr-un nou medicament să fie vândută, iar investiţiile sunt de circa 1 mld. dolari. AstraZeneca are 15.000 de angajaţi în cercetare, în 14 centre din lume - niciunul în România şi nici în viitor nu sunt planuri pentru a dezvolta aripa de cercetare în această zonă. Cu toate acestea, prezenţa firmei are o amprentă din ce în ce mai vizibilă, devreme ce în ultimii şase ani a ajuns de pe locul 22 pe locul 6, în funcţie de vânzări. Deşi era prezentă de ani buni pe piaţă, abia din 2005 "am decis să investim masiv; a fost o investiţie oportună la acel moment", argumentează Brennan, precizând că astfel de decizii se iau în funcţie de proiecţiile de evoluţie a PIB-ului. Cu alte cuvinte, abia în urmă cu şase ani, când creşterea economică bătea cu putere la uşă, boardul companiei a bifat România ca zonă de interes. Trebuie însă de asemeni spus că şi nivelul banilor cheltuiţi de stat a crescut considerabil între 2000 şi prezent, de la 500 de milioane de lei la 5,23 miliarde de lei. Valoarea totală a pieţei de medicamente este de peste 9 miliarde de lei.

Prin ochii CEO-ului AstraZeneca, situaţia ţării nu prezintă semne de îngrijorare. "România navighează cu succes prin criză", spune el, referindu-se la uşoara creştere a PIB-ului şi la nivelul şomajului - mai mic decât media altor ţări. Chiar şi frământările actuale din domeniul sănătăţii, legate de taxa de clawback, nu i se par diferite cu mult de ce se întâmplă în alte ţări. "În fiecare ţară sunt particularităţi, în funcţie de reglementări şi politicile guvernamentale", punctează el. În bugetele AstraZeneca, particularitatea României stă în cele 36 de procente de creştere a vânzărilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
David Brennan,
CEO,
AstraZeneca,
farma
/analize/ce-vrea-de-la-romania-ceo-ul-celei-de-a-cincea-companii-din-farma-la-nivel-mondial-8950888
8950888
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.