Ce sanse de succes are modelul romanesc de consultatii la distanta?

Autor: Razvan Muresan Postat la 03 februarie 2011 81 afişări

In teorie, bolnavii din locuri unde accesul la asistenta medicala e precar sunt ingrijiti de medici de la distanta. Asa se intampla in SUA, iar sistemul se numeste telemedicina. In Romania, medicii emigreaza, spitalele sunt la pamant, iar multi dintre cetateni nici macar n-au vazut la fata un doctor sau o reteta. Poate compensa modelul romanesc al telemedicinei starea deplorabila a sistemului de sanatate?

In total sunt 12.000 de medici de familie activi, iar estimarea celor de la Simplus e ca un sfert dintre acestia vor face parte din sistem in urmatoarele sase luni. Boabes spune ca va aduna peste jumatate de an apeluri cu durata totala de 600.000-1.000.000 de minute pe luna, deci venituri de peste jumatate de milion de euro.

Progresele sunt, asadar, remarcabile, dar noile schimbari pot salva in cel mai bun caz situatiile grave in lipsa unui sistem dezvoltat de stat, cel care gestioneaza in principal banii privati platiti lunar de fiecare cetatean. Efecte se vor simti si la nivelul calitatii: "Diagnosticarea si trierea pacientilor se vor realiza in timp mai scurt, doctorii din spitalele din tara vor putea lua decizii impreuna cu specialistii din celelalte centre", sustin oficialii OMV Petrom. Cat despre apeluri, ele vor ajuta medicii de familie si pacientii, insa fara un sistem ambulatoriu cu medici specialisti, bolnavii vor ajunge pentru consultatii tot la spital.

Cel mai important, lipseste un mecanism de preventie, o componenta esentiala a sistemului de sanatate din tarile civilizate. Deci, noile tehnologii isi vor dovedi eficienta, dar efectele lor benefice nu vor ajunge la tanti Maria, femeia din deschiderea articolului, pe care n-a vazut-o un medic vreodata.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/ce-sanse-de-succes-are-modelul-romanesc-de-consultatii-la-distanta-7929255
7929255
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.