Cat costa viata in Bucuresti?

Autor: Ana Raduta Postat la 25 iulie 2011 3288 afişări

Vazuta de la distanta, Capitala are un farmec aparte, care atrage in fiecare an locuitori din orasele mai mici. Cauta o viata mai buna, dar pentru inceput gasesc doar o viata mai scumpa si mai agitata. Cat costa sa traiesti in Bucuresti si de ce isi doresc atat de multi oameni sa se desparta de provincie?

Un tanar de 22 de ani, care abia a inceput sa lucreze si care nu castiga mai mult de 1.500 de lei trebuie sa treaca in fiecare luna printr-un adevarat tur de forta pentru a face fata cheltuielilor obligatorii. Cei mai multi dintre cei care fac parte din aceasta categorie stau cu chirie, astfel incat platesc lunar circa 600 de lei in acest scop. Urmeaza cheltuielile cu utilitatile, care, pe timp de vara, ajung la aproximativ 200 de lei. Mancarea mai costa alti 300 de lei, iar pentru petrecerea timpului liber si alte bunuri si servicii mai are nevoie de aproape 300 de lei. In total, o luna in Bucuresti il costa pe tanar 1.390 de lei, adica aproape toti banii pe care ii castiga.

Cu cat salariul creste, cu atat creste si nivelul de trai. Al doilea exemplu pe care l-am avut in vedere este cel al unui alt tanar, de 25 de ani, care a acumulat deja cativa ani de experienta pe piata muncii si care in momentul de fata castiga 3.000 de lei pe luna. Nu mai sta cu chirie, ci in propria locuinta, pe care a cumparat-o cu ajutorul unui credit ipotecar. Are, deci, o rata lunara de aproximativ 1.500 de lei, pe care va trebui sa o achite in urmatorii 25 de ani. Si costul utilitatilor a crescut la 250 de lei pe luna, iar, pentru ca are un salariu mai mare, tanarul din a doua simulare cumpara nu neaparat mancare mai multa, dar mai scumpa, de circa 400 de lei pe luna. Investitiile in amenajarea casei cer si ele in medie 300 de lei pe luna, iar restul cheltuielilor pe care le mai are ajung sa depaseasca valoarea venitului sau cu circa 10 lei.

Potrivit unui plan de cariera ca la carte, in cadrul unei mutinationale, salariul mediu al unui angajat in varsta de 35 de ani ajunge la sau poate depasi suma de 4.000 de lei pe luna. La fel si cheltuielile pe care le are. Numai ratele la casa si masina depasesc jumatate din cat incaseaza intr-o luna de munca. Utilitatile si mancarea insumeaza circa 700 de lei lunar, iar cheltuielile care tin de confortul personal se apropie de 1.000 de lei. In aceste conditii, 4.000 de lei devin insuficienti pentru persoana respectiva.

Exemplele sunt insa mult mai numeroase si variate si depind foarte mult de venituri, asteptari, capacitatea de a face concesii sau expunerea la risc. Cert este ca viata in Capitala nu este deloc ieftina, iar daca ajungi sa compari costurile cu cele din alte orase, concluziile sunt adesea dezarmante. Totusi, ramane cel mai puternic magnet de talente si forta de munca din Romania, lucru care este greu de crezut ca se va schimba prea curand, oricat de mult ar putea creste costul vietii.

Interesant este si faptul ca putini dintre cei pentru care costurile ridicate ale vietii din Bucurestii sunt prea impo-varatoare aleg sa se intoarca in orasul din care au plecat. Aleg mai degraba sa emigreze, chiar daca in strainatate vor lucra pe functii sub pregatirea lor. Salariile mai mari ii fac insa sa devina mult mai maleabili. "Asteptarile salariale ale candidatilor pornesc de la minimum 800 de euro pentru locuri de munca in domenii precum agricultura sau constructii, pe cand specialistii si muncitorii calificati sunt in cautarea unor locuri de munca platite cu sume cuprinse intre 1.000 si 1.500 de euro lunar", spune Cristian Tudorache, directorul general al agentiei Thera Group, care recruteaza forta de munca pentru strainatate. Agentia a organizat un studiu in randul candidatilor interesati de un loc de munca in strainatate, iar rezultatele arata ca majoritatea isi doresc sa lucreze in domeniul agriculturii, constructiilor sau in industria hoteliera.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
analiza,
cost,
viata,
salarii
/analize/cat-costa-viata-in-bucuresti-8515576
8515576
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.