Carnea din farfuria romanilor - porc din plin, peste mult prea putin

Autor: Razvan Muresan Postat la 08 februarie 2011 705 afişări

Un sfert din productie proprie si trei sferturi din comert. Cand vine vorba de productie de alimente romanesti, cele mai mari businessuri sunt in carne. Cand vine vorba de cina, apetitul pentru porc si pasare e de departe cel mai crescut. Cat de sanatoase sunt obiceiurile de consum?

La auzul datelor calculate privind cantitatea si tipurile de carne mancate de cetateni, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, se arata surprins de ponderea "extrem de redusa" a carnii de peste din alimentatie. In viziunea sa, vestea buna ar fi ca un sfert din carne provine din animalele crescute in gospodarie, mai ales ca, in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, "nu se prea intampla un autoconsum la un asemenea nivel". Asa se face ca porcul preparat acasa este mai sanatos decat cel din productia industriala, intrucat dispar eventualele adaosuri de aditivi alimentari sau conservanti pentru pastrarea carnii ori furajele imbogatite artificial destinate hranei animalelor. "Se tot vorbeste de faptul ca e nociva. Nicidecum. Carnea nu e deloc periculoasa, insa trebuie privit cu atentie inspre felul in care e prelucrata, ce ingrediente i se adauga si, nu in ultimul rand, cum o asociem in meniul zilnic", rezuma nutritionistul. Obezitatea nu are, asadar, nicidecum de-a face cu produsele de origine animala, ci cu bombele calorice sau alimentele bogate in grasimi hidrogenate si acizi grasi.

Cel mai interesant, luna decembrie aduce an de an un plus semnificativ al sacrificarilor si deci al vanzarilor de carne. Practic, frigiderele se umplu de trei-patru ori mai mult decat in noiembrie, de exemplu, iar explicatia e simpla. Asa cum spune seful ICA, "omul nu simte ca e sarbatoare daca nu are carne pe masa". In plus, mai ales in mediul rural, animelele sacrificate sunt o buna sursa de hrana nu doar in luna decembrie, ci si in urmatoarele luni, deoarece carnea lor se pastreaza si pana in primavara.

Cu tot plusul acumulat de sarbatorile de iarna, cele 170 de grame consumate in medie zilnic sunt o sursa de proteine cu valoare biologica ridicata, dar totusi cantitatea e mica. "Consumul de carne aduce proteine de inalta calitate, dar nici grasimile animale nu sunt deloc o sursa rea de lipide", explica Mencinicopschi. Pe termen lung insa, nutritia de nici 200 de grame de carne pe zi poate avea "consecinte nocive", cat timp proteinele din carne sunt cele mai apropiate de organismul uman.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
societate,
consum,
carne,
porc,
peste,
pasare,
vita,
oaie
/analize/carnea-din-farfuria-romanilor-porc-din-plin-peste-mult-prea-putin-7952066
7952066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.