Aşteptările unui nou-venit

Autor: Georgiana Călin Postat la 08 februarie 2017 285 afişări

Într-un context nu tocmai favorabil pentru industria farma locală, Accord Healthcare, divizia internaţională a grupului indian de generice Intas, cu vânzări de peste 3 milioane de euro în primul an de prezenţă pe piaţa locală, îşi propune ca în 3-5 ani să ajungă la o cotă de piaţă de 30% pe segmentul de medicamente oncologice, felie pe care o deţine la nivel european.

Aşteptările unui nou-venit

În ianuarie 2015, Accord Healthcare a lansat primul produs biosimilar (varianta medicamentului generic, care are ingredient activ produs din organisme vii) prezent pe plan european, dezvoltat şi fabricat de un producător indian, având şi cel mai mare portofoliu de biosimilare din India. În Europa, compania deţine două fabrici în Marea Britanie, căreia li s-au adăugat recent o nouă facilitate de producţie. Principalele activităţi ale acestora le reprezintă operaţiunile de ambalare pentru celelalte pieţe europene şi producţia de tablete efervescente. Una dintre cele două au fost preluate odată cu achiziţia de către Accord a operaţiunilor Actavis din UK şi Irlanda.

În Londra, Accord deţine un laborator de retestare şi avizare conform normelor UE. „Accord a devenit unul dintre furnizorii preferaţi de medicamente generice din spitalele din Europa”, spune Daniel Bran. Tot el adaugă că, prin operaţiunile sale sau parteneriatele încheiate cu terţi, compania acoperă, în prezent, nevoile a 97% dintre pacienţii Europei.

Grupul Intas se află în topul celor mai mari companii private din India, cu o cifră de afaceri anuală de peste un miliard de dolari, 60% provenind din operaţiuni internaţionale. Grupul este prezent în peste 70 de state la nivel mondial, însă peste 80% dintre veniturile internaţionale sunt generate de SUA, UK şi UE.

Intas operează peste 10 fabrici la nivel mondial, numără 12.000 de angajaţi – din care 400 sunt localizaţi în Europa – şi, pe lângă variantele generice, grupul investeşte constant circa 6% din veniturile realizate în cercetare şi dezvoltare, conform reprezentanţilor companiei. Intas are cel mai mare portofoliu de biosimilare din India, fiind şi prima companie farmaceutică indiană care a lansat produse biosimilare în UE. De asemenea, grupul Intas şi-a întărit prezenţa pe pieţele de retail din Europa prin preluarea, la începutul acestui an, a Actavis UK şi Actavis Ireland de la Teva Pharmaceutical Industries, pentru care a plătit 603 milioane de lire sterline.

La nivel general, piaţa farma locală a înregistrat în 2015 prima scădere din ultimii 10 ani. Potrivit datelor Cegedim România, citate într-un raport al Antibiotice Iaşi, aceasta s-a redus cu 4,7% comparativ cu 2014, vânzările totale de medicamente fiind de 11,7 miliarde de lei. Scăderea valorii vânzărilor din 2015 a fost determinată de reducerile de preţ la medicamentele pe bază de prescripţie şi de modificările legislative privind modul de compensare a medicamentelor, mai arată raportul.

De asemenea, în perioada iunie 2015 - mai 2016 piaţa farmaceutică a înregistrat o scădere de 6,12%, primul semestru din 2016 aducând şi o schimbare în clasamentul producătorilor. Grupul francez Sanofi a pierdut poziţia de lider în favoarea producătorul american AbbVie, datorită unui medicament folosit în tratamentul hepatitei, care a dus compania la o cotă de piaţă de 7,8%.  Producătorul francez de medicamente Sanofi ocupă locul doi în piaţă, cu o cotă de 6,8%. Acesta a fost liderul pieţei pentru o periodă de cinci ani, întreruptă pentru un an de grupul Hoffmann La Roche, potrivit datelor trimestriale ale companiei de cercetare de piaţă Cegedim. Pe locul al treilea se plasează compania elveţiană Novartis, cu 4,9% din piaţă, arată studiul Cegedim, care a luat în calcul vânzările realizate de producătorii de medicamente în perioada iulie 2015 – iunie 2016.  În top 10 companii intră şi producătorul francez Servier, Pfizer (SUA) sau SunPharma (India), primii zece jucători împărţind 47% din piaţa farmaceutică.

Conform informaţiilor publicate de Ziarul Financiar, medicamentele oncologice formează o piaţă de circa jumătate de miliard de euro, subvenţionată aproape în totalitate de stat. În topul celor mai scumpe medicamente oncologice sunt prezente doar produse ale marilor firme internaţionale, niciunul fabricat local negăsindu-şi locul în acest top. Această categorie se află pe locul doi în piaţa farma, după produsele pentru inimă. Preţul unui medicament folosit în tratamentul afecţiunilor oncologie ajunge şi la aproape 80.000 de lei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.