Antreprenoarea Paula Dobrescu rulează anual 18 mililioane de euro cu doar 36 de angajaţi

Autor: Razvan Muresan Postat la 18 martie 2014 3294 afişări

Paula Dobrescu a fondat după 1990 prima agenţie de turism din România dedicată segmentului corporate. Astăzi, Business Travel numără 36 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 18 milioane de euro, înregistrând în 2013 cel mai bun an din ultimele două decenii. Antreprenoarea spune că nu îşi doreşte să crească şi mai mult afacerea, ci va marşa în viitor în două direcţii: consolidare şi evenimente cum nu s-au mai făcut vreodată.

Antreprenoarea Paula Dobrescu rulează anual 18 mililioane de euro cu doar 36 de angajaţi

„În acest context de presiune pe scăderea costurilor, ceea ce ne-a diferenţiat pe o piaţă extrem de concurenţială au fost conceptele noi, evenimentele «out of the box».„ Evenimentul anului 2013 pentru Business Travel a fost organizarea „Primei Şcoli de Vară în Oncologie: Modern Oncology  - State of the Art„, în iulie în Bucureşti. 15 profesori din elita oncologiei mondiale, în baza unui proiect lansat sub patronajul Facultăţii de Medicină a Academiei Internaţionale din Viena şi al Colegiului Grupului Central de Oncologie, au împărtăşit ultimele noutăţi medicale din domeniu unui grup de 90 de tineri medici români.

Paula Dobrescu spune că nivelul ridicat de interes şi buna organizare au determinat boardul instituţiei să îi încredinţeze şi în 2014 organizarea acestui eveniment, de data aceasta cu o audienţă internaţională. Evenimentul cel mai important din punctul de vedere al valorii a fost de peste 170.000 de euro, iar creşterea volumului facturat pe evenimente a fost mai mare cu 44% în 2013, comparativ cu anul precedent - „atât de puternică este cererea".

O parte importată din cerere vine tocmai din industria farmaceutică, însă Business Travel are clienţi şi din servicii financiare şi IT. De regulă, la pitch-urile la care participă câştigă, în majoritatea cazurilor, preţul cel mai mic, iar Business Travel a decis să nu îşi treacă în portofoliu contracte cu marjă de profit zero. Dacă zona de rezervare de bilete va rămâne în portofoliu câtă vreme nu aduce pierderi, centrul atenţiei va sta şi în perioada următoare pe organizarea de evenimente. Business Travel a bifat de-a lungul timpului şi evenimente desfăşurate pentru Clubul Vinului în Europa, dar şi în afara continentului, incluzând organizarea de chartere şi conceperea programului evenimentelor corporate.

Anul 2013 a fost unul în care compania a consolidat relaţia cu clienţii care generează business şi s-a concentrat pe scăderea cheltuielilor administrative. Dat fiind că termenele de plată se situează între 60 şi 90 de zile, antreprenoarea a decis ca tot profitul să se constituie în fond de lichidităţi - „au existat dificultăţi în a ne recupera debitele şi există şi cazuri în care ne-am adresat justiţiei".

„Este un business de familie, iar fiica mea, care a absolvit dreptul şi specializarea în evenimente la École Hôtelière Lausanne, s-a alăturat deja afacerii. Există varianta ca ea să continue activitatea pe care o facem noi sau, în cazul în care primim o ofertă care să fie interesantă, să vindem„, spune Dobrescu. Deocamdată, antreprenoarea se ghidează după principiul potrivit căruia banii se fac pe durata derulării businessului şi nu în momentul exitului - „atâta timp cât nu ai o ofertă importantă, e normal să gândeşti aşa".

În 2014, Business Travel vrea să extindă partea de consultanţă pentru logistica de servicii, de aceea va dezvolta partea de creaţie pentru a câştiga noi clienţi şi a-i menţine pe cei actuali. Antreprenoarea spune că succesul Business Travel se leagă de profesionalismul angajaţilor şi nu îşi propune o cifră de afaceri mai mare în anii următori: „Dacă aş avea posibilitatea să îmi consolidez afacerea şi să rămân la acest nivel şi să fac numai ceea ce îmi place, nu aş creşte mai mult de atât. Aş vrea să mă ocup de evenimente care să fie cu adevărat de povestit nepoţilor".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/antreprenoarea-paula-dobrescu-ruleaza-anual-18-mililioane-de-euro-cu-doar-36-de-angajati-12284119
12284119
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.