Românul fără facultate care a mutat 2.000.000 de tone de cereale în ultimii patru ani

Autor: Gabriel Razi Postat la 28 mai 2013 24777 afişări

A absolvit doar liceul, dar vorbeşte patru limbi străine, a tranzacţionat cereale de câteva zeci de milioane de euro şi face parte dintr-un „club" exclusivist, o lume a multinaţionalelor discrete, unde puţini români au reuşit să îşi facă loc la nivel înalt. Numele lui este Mihai Csabai, are 30 de ani şi este unul dintre cei câţiva români care au lucrat în biroul de trading „bursier" de materii prime agricole al VA Intertrading, jucător de top din această industrie. După patru ani în biroul din Linz al austriecilor a ales să plece şi să ia în mâini frâiele unei echipe de 50 de traderi dintr-un grup de agrobusiness local.

Românul fără facultate care a mutat 2.000.000 de tone de cereale în ultimii patru ani

Astfel, Mihai Csabai spune că cele mai importante cinci lucruri de făcut înainte de orice sesiune de tranzacţionare sunt verificarea evoluţiei de pe piaţa valutară, mersul burselor de materii prime, analiza celor mai importante înţelegeri din ziua anterioară şi cea a rapoartelor interne proprii. „În afară de asta, mai citesc ziarele financiare din Germania pentru că acolo jucătorii nu se feresc să spună ceea ce cred şi să iasă în faţă şi să recunoască atunci când lucrurile merg rău."

Total conectat la piaţa de cereale din România, pe biroul lui Mihai Csabai a ajuns recent oferta de a prelua conducerea echipei de achiziţii de cereale a grupului Rod Bun, o afacere locală de 35 de milioane de euro anul trecut din distribuţia de îngrăşăminte sau pesticide, dar şi din comerţul cu materii prime agricole.

DEŞI TRADERUL ROMÂN ESTE DEPARTE DE ANVERGURA UNOR COMPANII PRECUM GLENCORE, Cargill sau ADM, Mihai Csabai a acceptat oferta şi de la jumătatea lunii iunie va da cărţile de vizită branduite cu VA Intertrading pe cele marcate cu Rod Bun Grup. „A fost o provocare şi în România pot să iau totul de la zero să construiesc o echipă şi un sistem după viziunea mea. Dacă m-aş fi dus la un alt grup multinaţional, aş fi fost nevoit să lucrez după regulile lor şi nu aş fi putut să schimb nimic", îşi explică alegerea Mihai Csabai.

Deşi nu se mai gândeşte la vase Panamax de 50.000 de tone de cereale încărcate în portul Constanţa, traderul se pregăteşte să atace noul sezon agricol cu un obiectiv de achiziţii de 200.000-250.000 de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, adică o ţintă de 50 de milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/agricultura/romanul-fara-facultate-care-a-mutat-2-000-000-de-tone-de-cereale-in-ultimii-patru-ani-10904750
10904750
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.