Foamete? Care foamete?

Autor: Ioana Mihai Postat la 16 februarie 2011 78 afişări

Recolta mondiala ar trebui sa fie mai buna decat cea din anul trecut, asa incat temerile privind o criza alimentara si o spirala a preturilor agricole nu se justifica, spune Martin Schuldt, seful Cargill Romania, unul dintre cei mai mari comercianti de cereale. Cat priveste Romania, capacitatea de a creste productia agricola este semnificativa, iar exporturile au urcat anul trecut cu 30%.

Mizand pe partile pozitive, Cargill tocmai a anuntat ca a cumparat un siloz, in Drobeta Turnu-Severin, dar reprezentantii Cargill nu au dorit sa dezvaluie valoarea tranzactiei si nici sumele pe care ar urma sa le investeasca. Spatiul, care nu mai este functional din 1999, are nevoie "de investitii substantiale pentru a-l pune in circuit si a-l aduce la standardele de functionare", spune Schuldt. De pilda, sistemul de incarcare si descarcare a barjelor trebuie eficientizat. Si repede, pentru ca silozul ar trebui sa intre in circuit pana in luna septembrie.

In silozul de la Drobeta Turnu-Severin vor fi depozitate cerealele din judetele Mehedinti, Dolj, Caras-Severin si Timis. Este al 18-lea spatiu al companiei din Romania, investitiile pompate pana acum in celelalte silozuri fiind de peste 50 de milioane de dolari. "Investitiile totale depasesc 100 de milioane de dolari", spune Schuldt despre compania pe care o conduce si care a intrat in Romania in 1996.

Cargill cumpara cereale de la 1.500 de fermieri, activitate care are partea leului in ceea ce face compania aici. Are insa si statut de vanzator, avand in oferta inputuri agricole, adica seminte, pesticide si ingrasaminte. "Lucram cu 500 de fermieri, insa ratele anuale de crestere in ultimii trei ani sunt de doua cifre", spune reprezentantul companiei. Totusi, fermierii romani folosesc putine astfel de produse, in comparatie cu vecinii bulgari, care cheltuiesc mai mult cu 30-50% pentru recolte. In Ungaria, banii investiti de cultivatori sunt si mai multi, cu 60-70%, estimeaza Schuldt.

Fermierii locali au insa vant in vele in acest an gratie incasarilor mai mari de pe urma recoltelor de anul trecut. Prin urmare, si "investitiile lor pentru culturi ar putea creste, intrucat au mai multi bani disponibili", considera Schuldt. Tot el crede ca daca reteta ar fi replicata si in anii urmatori, agricultura ar putea creste PIB-ul Romaniei "in mod semnificativ". Trebuie adaugat insa ca ponderea agriculturii in PIB abia mai trece in prezent de 4%.

Deocamdata, bani mai multi sunt intr-adevar in buzunarele sau, dupa caz, in conturile producatorilor de cereale, de vreme ce valoarea exporturilor a fost mai mare cu 30% in 2010 fata de anul anterior. Sumele au ajuns la 800 de milioane de euro pentru 4,4 milioane de tone de cereale (fata de 4,3 milioane de euro in 2009). Cerealele au ajuns astfel la 2% din totalul exporturilor, estimate pentru 2010 la 36 de miliarde de euro de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/agricultura/foamete-care-foamete-7977394
7977394
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.