Cruciada împotriva sămânţei din pătul

Autor: Bogdan Alecu Postat la 17 februarie 2016 822 afişări

În condiţiile în care numai 35-40% din suprafaţa agricolă a României este cultivată utilizând seminţe certificate, producătorii precum Pioneer sau Monsanto au în plan să îi convingă pe toţi fermierii să renunţe la sămânţa „de pătul“ şi să se asocieze pentru a cultiva „hi-tech“ pământul, în condiţiile în care România pierde tot mai mult teren când vine vorba de productivitate.

Cu toate acestea, Jean Ionescu spune că suprafaţa de teren utilizată în agricultura de subzistenţă scade, pe măsură ce tinerii fermieri, interesaţi de tehnologii, se implică în business şi consolidează suprafeţele. Anual sunt „convertite“, în medie, 30.000 de hectare.  Spre exemplu, o fermă familială trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin 150 de hectare dacă se ocupă de agricultură. Suprafeţe mai mici sunt pretabile pentru alte activităţi, precum legumicultură, unde se poate face performanţă pe teren puţin. Dar cine doreşte performanţă, ceea ce presupune şi o rotaţie a culturilor, are nevoie de cel puţin 150 de hectare.

Lângă Afumaţi, în apropierea Capitalei, Pioneer deţine a doua cea mai mare staţie de procesare după cea din Ungaria, România fiind una din principalele entităţi de procesare ale Pioneer şi al treilea producător de seminţe după Franţa şi Ungaria. Din producţia staţiei din România, 45% merge la export.

În total, americanii au investit 60 de milioane de dolari în România, în special în producţia de sămânţă pentru porumb, şi urmează noi investiţii pentru sămânţa de floarea‑soarelui.

„Deja avem o linie instalată pentru floarea-soarelui, dar discutăm despre o extindere. Cu extindere vom avea capacitate pentru 1,5 milioane de hectare“. Anul trecut Pioneer a produs în România 1,5 milioane de saci de seminţe, fiecare având 80.000 de boabe. Pentru a semăna un hectar de porumb sunt utilizate seminţe din 1,2 saci.

Un sac dintr-un produs premium poate costa circa 800 de lei, ceea ce înseamnă că semănatul unui hectar costă aproape 960 de lei. Utilizând sămânţă românească, un soi precum Oltul dezvoltat de staţia Fundulea costă circa 240 de lei pentru a semăna un hectar.

„După cinci ani de scăderi ale preţurilor şi după un an secetos cum a fost 2015, fermierul umblă acum la productivitate deoarece un soi cu producţie bună în condiţii grele poate reprezenta diferenţa dintre salvare şi faliment“, explică Jean Ionescu modul cum rezistă pe piaţă cu un produs scump.

Având în vedere rezultatele obţinute anul trecut la porumb, şeful Pioneer se aşteaptă la o scădere a suprafeţei cultivate cu porumb, de la 2,53 milioane de hectare în 2015, la 2,3-2,4 milioane anul acesta. „Acum ajustările de preţ se fac în minus deoarece există stocuri uriaşe la nivel mondial, suficient de mari pentru a putea acoperi fără probleme o producţie cu 30% mai mică în acest an“. Tocmai pe fondul stocurilor mari, o serie de fermieri au renunţat la cultivarea porumbului şi s-au orientat cu precădere spre rapiţă, unde suprafaţa cultivată a crescut cu 100.000 de hectare la 550.000 de hectare, sau către păioase, suprafaţa la orz crescând cu 170.000 de hectare. Sunt şi fermieri cau au decis să cultive soia, însă suprafaţa de 150.000 de hectare este foarte mică raportat la suprafaţa arabilă de 8,3 milioane de hectare a României.

În România, DuPont Pioneer, care este şi unul dintre cei mai mari producători de seminţe modificate genetic la nivel mondial, îşi acoperă afacerile locale cu seminţe convenţionale în condiţiile în care Uniunea Europeană are reglementări stricte pe această linie. Pe piaţa locală americanii concurează şi cu grupuri franceze precum Caussade Semences, Euralis sau Limagrain.

Următorul pas pentru companie este evoluţia dincolo de fuziunea dintre DuPont şi Dow Chemical, care au încheiat la sfârşitul anului trecut un acord evaluat la 130 miliarde de dolari într-un prim pas dintr-un plan de reorganizare în trei companii distincte. Cele două companii se confruntă cu o cerere în scădere pentru produse chimice pentru agricultură pe fondul reducerii preţurilor materiilor prime şi aprecierii dolarului. Fuziunea dintre DuPont şi Pioneer începe în America de Nord, Canada, Statele Unite şi continuă cu celelalte continente. Oficialii companiei spun că alăturarea celor doi giganţi va duce la completarea portofoliului şi la întărirea poziţiilor pe piaţă, mai ales că va exista o divizie întreagă dedicată sectorului agricol, pe lângă cele pentru materale speciale şi produse specializate. Fuziunea se va realiza în următoarele 18-24 de luni la nivel mondial.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/agricultura/cruciada-impotriva-samantei-din-patul-15077405
15077405
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.