Pe urmele lui Picasso

Postat la 02 iunie 2009 50 afişări

Ce au in comun Cezanne si Picasso? Un loc drag inimii lor, Aix-en-Provence, care-i comemoreaza pe amandoi printr-o expozitie comuna si prin deschiderea pentru public a castelului de la Vauvenargues.

Recent deschisa expozitie de la Musée Granet din Aix-en-Provence reuneste pentru prima oara o suta de lucrari ale celor doi artisti, imprumutate din diverse muzee ale lumii, printre care si Galeria Nationala de Arta de la Washington. Arta lui Cezanne l-a inspirat pe Picasso, asa cum francezul avea sa recunoasca la putina vreme dupa moartea idolului sau in 1906.

 

Pe langa expozitia de la Musée Granet, se va putea vizita in premiera castelul de langa Aix unde a locuit Picasso. Castelul, situat in apropiere de Muntele Saint-Victoire, a fost cumparat de pictor in 1958 pentru ultima sa sotie, Jacqueline Roque, careia ii desenase cu creta un porumbel alb pe peretele casei. In castelul de la Vauvenargues - foarte drag lui Cezanne, caruia i-a slujit drept sursa de inspiratie -, artistul spaniol a realizat unele dintre cele mai frumoase creatii ale ultimilor sai ani, pictandu-si in special sotia, pe care o numea “regina de la Vauvenargues”. Resedinta a ramas inchisa pentru public dupa moartea lui Picasso, care a si fost inmormantat acolo. Vaduva pictorului a vrut ca locul sa fie transformat intr-o fundatie Picasso, dar autoritatile locale s-au opus, intrucat nu doreau sa fie tulburata linistea satului de hoarde de turisti; in 1985 a fost organizat si un referendum pe aceeasi tema, iar 85% dintre locuitori s-au opus deschiderii castelului pentru turisti. Abia de curand a fost acceptata prezenta vizitatorilor, dar numai pe perioada verii si cu conditia ca ei sa vina in grupuri mici. 

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/pe-urmele-lui-picasso-4479570
4479570
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.