Fitch a ridicat ratingul Romaniei, plasata acum in categoria recomandata investitorilor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 iulie 2011 13 afişări

Agentia de rating Fitch a imbunatatit toate calificativele acordate Romaniei si le-a acordat o perspectiva stabila, invocand progresul tarii in redresarea dupa efectele crizei financiare, reflectate in reintoarcerea la crestere economica, performanta puternica a exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar.

Calificativul pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei a fost ridicat de la BB+ la BBB, cel pentru datoriile pe termen lung in lei de la BBBB- la BBB+, cel pentru datoriile pe termen scurt in lei de la F3 la B, iar ratingul suveran a crescut de la BBB la BBB+.

"Pe ansamblu s-a constatat o reducere a riscurilor care ar greva ratingul si care justifica reintoarcerea ratingului tarii in categoria celor recomandate investitorilor", a explicat Ed Parker, sef al departamentului de ratinguri suverane pentru tarile din EMEA (Europa emergenta, Orientul Mijlociu si Africa).

Agentia noteaza ca redresarea economiei se bazeaza pe cresterea puternica a exporturilor, in timp ce contractia cererii interne a contribuit la scaderea deficitului de cont curent de la 11,6% in 2008 la 4,2% in 2010.

Deficitul bugetar a fost redus si el, dupa "masuri fiscale dureroase" echivalente cu circa 5% din PIB din 2008 pana acum si sustinute de evolutia ciclului economic. Fitch considera ca tinta de deficit de 4,9% din PIB (metodologie ESA95) va fi atinsa, ceea ce inseamna o scadere notabila de la 6,4% in 2010 si 8,5% in 2009. Datoria publica era la sfarsitul anului trecut la 30,8% din PIB, statul a iesit cu succes pe pietele externe de capital si a inceput sa extinda scadentele la care se imprumuta pe piata interna.

Fitch crede insa ca va fi nevoie de masuri suplimentare pentru a indeplini tinta de deficit bugetar de 3% in 2012, in condiiile in care exista riscul unor relaxari de politici care tin de anul electoral. "Desi coalitia de opozitie s-a angajat sa respecte tintele convenite cu FMI si UE, partidele componente au facut cateva promisiuni costisitoare in materie de micsorare a impozitelor si de crestere a cheltuielilor."

Celalalt risc pentru Romania este legat de sectorul financiar, cu credite neperformante inca in crestere (13% din total la finele lui aprilie), desi rata de adecvare a capitalului in banci este buna, de 14,9%, iar nivelul de provizionare este adecvat. In plus, 16% din activele sistemului bancar sunt detinute de grupuri grecesti, "desi Fitch intelege ca aceste banci nu au o expunere semnificativa la obligatiunile de stat elene".

Inflatia a fost relativ mare, de 8,4% in mai, partial din cauza unor factori temporari (cresterea TVA din 2010 si scumpirea alimentelor si a energiei pe plan international). Inflatia va scadea in a doua jumatate a anului, gratie efectului de baza (disparitia bazei de calcul de pana la majorarea TVA, dupa luna iunie), dar "va ramane semnificativ peste tinta BNR de 3% si este putin probabil sa reintre in grafic pana la finele lui 2012".

Agentia adauga ca ratingurile ar putea fi reduse daca apar relaxari importante ale disciplinei fiscale sau efecte severe ale socurilor externe (de pilda, "problemele la nivelul grupurilor financiare grecesti ar putea eroda perceptia privind solvabilitatea Romaniei"). In acelasi timp, o crestere robusta a PIB, convergenta de venituri cu UE si reformele structurale vor putea duce la o imbunatatire a ratingurilor.

Analistii Raiffeisen Bank noteaza ca dupa ce Fitch a anuntat imbunatatirea de rating, leul a castigat circa 0,6% fata de euro, adaugand ca "data fiind deprecierea din ultima luna si recenta relaxare a incertitudinilor pe pietele externe, consideram ca sunt posibile noi aprecieri ale leului in perioada urmatoare".

Urmărește Business Magazin

/analize/fitch-a-ridicat-ratingul-romaniei-plasata-acum-in-categoria-recomandata-investitorilor-8438410
8438410
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.