Unde locuiesc românii care iau cele mai multe credite. Mai mult de jumătate din creditele băncilor sunt concentrate în 6 judeţe

Postat la 08 septembrie 2019 488 afişări

Mai mult de jumătate din creditele acodate de bănci în România pentru populaţie şi companii sunt concentrate în cele mai mari şase judeţe: Bucureşti (inclusiv Ilfov), Cluj, Timiş, Constanţa, Braşov şi Iaşi, la polul opus fiind Giurgiu, Covasna, Mehedinţi, Harghita şi Caraş-Severin.

Unde locuiesc românii care iau cele mai multe credite. Mai mult de jumătate din creditele băncilor sunt concentrate în 6 judeţe

Conform Ziarului Financiar, cele şase judeţe consemnau la finele lunii iulie finanţări de 96,5 mld. lei, reprezentând mai mult de jumătate (56,5%) din totalul împrumu­turilor în moneda naţională. Creditele analizate sunt doar cele în moneda naţională, în condiţiile în care ponderea acestora a crescut în ultimii ani şi a depăşit 66%, şi nu au fost luate în considerare împrumuturile restante. Totalul creditelor în lei acordate de bănci atât populaţiei, cât şi companiilor însumează circa 171 mld. lei.

Bucureştiul (inclusiv Ilfov) se deli­mitează în topul judeţelor cel mai bine cre­ditate, cu un sold al finanţărilor acordate populaţiei şi companiilor de 58,2 mld. lei, reprezentând aproximativ 34% din valoarea totală a finanţărilor în lei acordate de bănci în toate judeţele din România. Creditele date în Bu­cureşti au o pondere de peste 60% din va­loarea totală a creditelor acordate în jude­ţelor din top 6 cele mai finanţate judeţe din România.

Judeţul Cluj, care se află pe locul doi ca volum al finanţărilor în lei acor­date de bancheri populaţiei şi com­pa­niilor, avea la finele lunii iulie un sold al creditelor de aproape 9,5 mld. lei, repre­zentând 5,6% din valoarea îm­pru­muturilor în lei acordate în Ro­mânia.

Locul trei revine judeţului Timiş, cu un volum al creditelor totale în lei acordate de către banci de circa 8,3 mld. lei, care reprezintă peste 4,8% din totalul finanţărilor în lei acordate de bancheri pe piaţa locală.

Ultimele trei judeţe din clasamentul cu cele mai mari solduri ale creditelor în lei sunt Constanţa cu un sold al împrumuturilor de 7,4 mld. lei, Braşov cu credite de aproape 7 mld. lei şi Iaşi cu o valoare a creditelor de 6,1 mld. lei.

Citiţi mai mult pe zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
banci,
romani,
bucuresti,
crestere,
populatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.