Românii ar putea plăti o nouă taxă pentru fiecare ambalaj al produselor pe care le cumpără

Autor: Alexandru Nanu Postat la 21 noiembrie 2020 560 afişări

Românii ar putea plăti o nouă taxă pentru fiecare ambalaj al produselor pe care le cumpără

Consumatorii care achiziţionează produse în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv vor tebui să plătească o taxă (garanţie-returnare) începând cu luna aprilie a anului 2022, conform unui proiect supus dezbaterii publice în această săptămână pe site-ul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În această săptămână, mai exact în data de 19 noiembrie 2020, MMAP a supus dezbaterii publice proiectul de HG pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Prezenta hotărâre are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru implementarea pe întreg teritoriul României a sistemului de garanţie-returnare aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, scrie în proiectul supus dezbaterii.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Dispoziţiile prezentei hotărâri se aplică tuturor ambalajelor primare nereutilizabile introduse pe piaţa din România după data de 31 martie 2022.

Mai exact, începând cu data de 1 aprilie 2022 şi până cel puţin la data de 31 martie 2023 valoarea garanţiei este în cuantum de 0,5 lei pentru toate tipurile de ambalaj SGR (sistemul garanţie-returnare).

SGR este o formă de răspundere extinsă a producătorului prin care preiau responsabilitatea pentru colectarea ambalajelor folosite în vederea sortării, tratării şi reciclării acestora.

Începând cu data de 1 aprilie 2022 şi până cel puţin la data de 31 martie 2023 valoarea garanţiei este în cuantum de 0,5 lei pentru toate tipurile de ambalaj SGR.

Începând cu data 1 aprilie 2023, administratorul SGR are dreptul de a solicita autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, modificarea valorii garanţiei .

Consumatorul final poate restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianţi pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziţionat produsul ambalat şi fără a putea fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanţiei, în condiţiile prezentei hotărâri.

Garanţia nu va fi restituită către consumatorul final dacă ambalajul returnat, după cum scrie în proiectul MMAP:

a) nu conţine marcajul care indică apartenenţa la SGR sau dacă acesta nu este vizibil ori lizibil;

b) nu este returnat în întregime, ori este degradat sau deformat astfel încât nu se poate stabili apartenenţa la SGR;

c) nu este golit în întregime de conţinut, sau

d) nu este returnat în termen de 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a administratorului SGR a anunţului privind încetarea introducerii pe piaţă de către producător a produsului respectiv.

Pentru ca prezentul proiect de HG să intre în vigoare trebuie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plati,
produse,
taxa,
cumparare,
romani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.