Cum răspunde Uniunea Europeană la războiul comercial pornit de SUA. Ursula von der Leyen: UE este pregătită să riposteze la tarifele de 20% impuse de Donald Trump, dar va căuta întâi să negocieze un acord. Lumea va „suferi masiv” din cauza acţiunilor SUA
UE este pregătită să riposteze la tarifele de 20% impuse de Donald Trump, dar va căuta întâi să negocieze un acord, a declarat preşedintele Comisiei Europene, avertizând că lumea va „suferi masiv” din cauza acţiunilor SUA, scrie FT.
Trump a anunţat miercuri tarife de 20% asupra blocului ca parte a măsurilor „reciproc” împotriva celor mai mari parteneri comerciali ai Americii. Trump a acuzat de mult timp UE de „practici comerciale incorecte”.
Ursula von der Leyen a declarat joi că blocul este „pregătit să răspundă” la taxele vamale impuse de SUA, subliniind însă că preferă să negocieze pentru a „înlătura orice barieră rămasă în comerţul transatlantic”.
„Deja finalizăm un prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele pe oţel,” a spus ea, în cadrul unei vizite în Uzbekistan. „Acum ne pregătim pentru alte contramăsuri, pentru a proteja interesele şi afacerile noastre în caz că negocierile eşuează.”
Bruxelles se pregăteşte să impună taxe pe bunuri americane în valoare de până la 26 miliarde de euro ca răspuns la tarifele pe oţel şi aluminiu, începând cu 12 aprilie. Încă nu s-a ripostat împotriva tarifelor de 25% impuse săptămâna trecută la exporturile de maşini.
Von der Leyen a făcut o ofertă de reconciliere lui Trump, recunoscând că unele ţări „profită incorect” de regulile globale de comerţ.
Dar „a recurge la tarife ca singurul şi ultimul instrument nu va rezolva problema”, a adăugat ea, avertizând că aceste tarife vor „afecta consumatorii din întreaga lume” şi vor creşte costul alimentelor, medicamentelor şi transportului. „Economia globală va suferi masiv,” a declarat ea.
Von der Leyen a promis că UE va „sta împotriva” industriilor vizate, inclusiv cea auto şi cea a oţelului, şi îşi va proteja piaţa de bunurile vândute la preţuri de dumping din SUA.
„Vom urmări îndeaproape ce efecte indirecte ar putea avea aceste tarife, pentru că nu putem absorbi supracapacitatea globală, nici nu vom accepta dumpingul pe pieţele noastre.
„Europa are tot ce-i trebuie pentru a trece peste furtună,” a adăugat ea. „Suntem împreună în asta. Dacă iei una dintre noi, iei pe toate.”
În culise, însă, liderii au făcut lobby pentru a asigura protecţia industriilor lor împotriva răspunsurilor contramăsurilor UE. Franţa a încercat să renunţe la măsurile propuse de UE împotriva whiskey-ului bourbon, în timp ce Irlanda a cerut eliminarea taxelor pe produsele lactate.
Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, aliată a lui Trump, a declarat mai devreme că tarifele „nu sunt potrivite pentru niciuna dintre părţi” şi că va căuta un acord cu SUA pentru a „preveni un război comercial”.
Trump a acuzat UE de faptul că vizează SUA cu o rată efectivă de tarife de 39%, o cifră pe care comisia o estimează la aproximativ 1%.
Preşedintele american a bazat această cifră şi pe alţi factori, cum ar fi TVA-ul, care ajunge la 27% în unele state membre, precum şi pe restricţiile privind importurile de pui spălat cu clor şi alte produse agricole.
Casa Albă vizează, de asemenea, reglementările blocului privind companiile de tehnologie şi taxele digitale.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro