Preţul ţiţeiului scade cu peste 6% din cauza tarifelor impuse de Trump şi a deciziei OPEC+ de a accelera creşterea producţiei

Autor: Tibi Oprea Postat la 03 aprilie 2025 17 afişări

Preţul ţiţeiului scade cu peste 6% din cauza tarifelor impuse de Trump şi a deciziei OPEC+ de a accelera creşterea producţiei

Preţul ţiţeiului a scăzut joi, după ce decizia grupului OPECĂ de a accelera reducerea tăierilor de producţie de petrol în luna mai a amplificat pierderile deja semnificative, ca urmare a anunţului noilor tarife vamale extinse făcut miercuri de preşedintele SUA, Donald Trump.

Contractele futures pentru Brent au scăzut cu 4,93 dolari, adică 6,6%, ajungând la 70,02 dolari pe baril la 15:00, ora României. În acelaşi timp, contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 5,07 dolari, adică 7,07%, ajungând la 66,64 dolari.

Brent era pe cale să înregistreze cea mai mare scădere procentuală din 1 august 2022 încoace, în timp ce WTI nu mai scăzuse atât de mult din 11 iulie 2022, arată Reuters.

Opt ţări OPECĂ au fost de acord să avanseze planul lor de majorare a producţiei de petrol, vizând acum o creştere de 411.000 de barili pe zi pe piaţă în luna mai, faţă de doar 135.000 bpd cât era iniţial planificat, conform unui acord adoptat într-o întâlnire a miniştrilor joi.


„Mai întâi, temerile legate de recesiune şi cerere, alimentate de tarifele impuse de Trump şi acum perspectiva unei creşteri a ofertei din partea OPECĂ, au dus la o scădere de două zile, recuperând mai mult de jumătate din ceea ce câştigase piaţa luna trecută. În absenţa unor tarife secundare şi a unor sancţiuni directe care să elimine barili, comercianţii vor reveni din nou asupra riscului unei pieţe suprasaturate, care ar putea afecta preţurile”, a spus Ole Hansen, analist Saxo Bank.

Preţurile petrolului erau deja cu aproximativ 4% mai mici înainte de întâlnirea OPECĂ, deoarece investitorii reacţionaseră la noile tarife impuse de Trump, temându-se că acestea vor escalada un război comercial global, vor reduce creşterea economică şi vor limita cererea de combustibil.

Miercuri, Trump a anunţat o taxă minimă de 10% pe majoritatea bunurilor importate în Statele Unite, cel mai mare consumator de petrol din lume, cu taxe mult mai mari pentru produsele provenite din zeci de ţări. Importurile de petrol, gaze şi produse rafinate au fost exceptate de la noile tarife, conform unei declaraţii a Casei Albe.

Analiştii UBS au redus prognoza pentru petrol miercuri cu 3 dolari pe baril pentru perioada 2025-2026, estimând un preţ de 72 dolari pe baril. Comercianţii şi analiştii se aşteaptă acum la o volatilitate mai mare a preţurilor pe termen scurt, având în vedere că tarifele ar putea suferi modificări pe măsură ce ţările vor încerca să negocieze reduceri sau să impună taxe de represalii.

„Contra-măsurile sunt iminente şi, judecând după reacţia iniţială a pieţei, recesiunea şi stagflaţia au devenit posibilităţi terifiante. Având în vedere că tarifele sunt, în cele din urmă, plătite de consumatorii şi afaceri interne, costul acestora va creşte inevitabil, împiedicând creşterea bogăţiei economice”, a spus Tamas Varga, analist PVM.

De asemenea, datele Administraţiei Informaţiilor Energetice din SUA publicate miercuri au arătat că stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 6,2 milioane de barili săptămâna trecută, o creştere mult mai mare decât prognoza analiştilor, care se aşteptau la o scădere de 2,1 milioane de barili.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
petrol,
scadere,
tarife
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori