Premierul cere inspectii fiscale si o noua analiza a Consiliului Concurentei la distribuitorii de carburanti

Postat la 26 ianuarie 2011 13 afişări

Premierul Emil Boc a cerut miercuri ANAF sa declanseze inspectii fiscale generale la producatorii si distribuitorii de carburanti, precum si Consiliului Concurentei sa faca a o analiza suplimentara spre a observa daca a existat sau nu o practica de monopol in domeniu care sa fi justificat majorarile de preturi la carburanti in 2010.

Premierul a primit de la ANAF un raport preliminar cu privire la pretul carburantilor, care arata ca in cursul anului 2010 a aparut o crestere de aproximativ 20% a pretului carburantilor la pompa.

"S-a spus ca aceasta majorare a pretului la carburanti se datoreaza poverii fiscale puse de catre Guvern pe umerii Petrom si ai celorlalte companii. Din analizele efectuate rezulta foarte clar ca, in pretul carburantilor, ponderea taxelor este, pentru anul 2010, de 49,8%", a explicat Boc. Pe parcursul anului, ponderea taxelor in pretul final al carburantilor a scazut de la 52,5% cat era la inceputul anului la 49,8% la sfarsitul anului, chiar in conditiile in care s-a majorat TVA de la 1 iulie, astfel incat nu se poate justifica majorarea pretului la carburanti pe seama poverii fiscale impuse de Guvern.

Pe de alta parte, in 2009, pretul petrolului s-a dublat, de la 470 dolari/tona la inceputul anului la 850 de dolari la sfarsitul anului, dar cresterea pretului la carburanti la pompa a fost de doar 50 de bani pe litru. In schimb, in 2010, pretul petrolului creste de la 850 dolari SUA pe tona, la inceputul perioadei, la 980 de dolari la sfarsitul anului, deci doar cu 15%, insa pretul la pompa a fost majorat cu 1 leu pe litru.

In aceste conditii, premierul cere ANAF sa initieze inspectii fiscale generale la producatorii si distribuitorii de produse petroliere, pentru a vedea daca veniturile realizate din cresterea preturilor la combustibili sunt reflectate in profiturile firmelor si, implicit, in impozite si taxe platite la bugetul de stat. De asemenea, Emil Boc cere Consiliului Concurentei o analiza suplimentara pentru a determina daca a existat sau nu o practica de monopol, avand in vedere faptul ca toate societatile din domeniu au majorat concomitent aproximativ cu acelasi procent pretul carburantilor. Precedenta analiza a Consiliului, ale carei concluzii au fost publicate de curand, sustine ca nu a constatat practici de monopol in domeniu.

"Astept aceasta analiza pentru a putea vedea, din perspectiva Guvernului si in limita atributiilor pe care le are, alte solutii pe care le putem avea in vedere", a spus Boc, fara a preciza la ce se refera.

In replica, Petrom a explicat ca aproape jumatate din pretul la pompa reprezinta efectul componentei fiscale, adaugand ca pretul final este influentat de concurenta, de cotatiile internationale si de cursul de schimb, precizand ca nu comenteaza modul cum ANAF a interpretat datele oferite institutiei de companiile petroliere.

Ceilalti distribuitori importanti de pe piata sunt Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/premierul-cere-inspectii-fiscale-si-o-noua-analiza-a-consiliului-concurentei-la-distribuitorii-de-carburanti-7922752
7922752
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.