Macron le sugerează companiilor franceze să pună pe pauză investiţiile din SUA până la clarificarea situaţiei asupra tarifelor lui Trump

Autor: Alex Ciutacu Postat la 04 aprilie 2025 15 afişări

Macron le sugerează companiilor franceze să pună pe pauză investiţiile din SUA până la clarificarea situaţiei asupra tarifelor lui Trump

Liderii europeni au condamnat tarifele lui Donald Trump drept „fundamental greşite” şi fac apel pentru negocieri cu Washingtonul, în speranţa că poate fi evitat un război comercial în toată regula, potrivit The Guardian.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că decizia lui Trump de a impune tarife a fost „brutală şi nefondată”. Totodată, Mcaron le-a sugerat companiilor franceze să pună pe pauză momentan investiţiile pe care le plănuiau în SUA, până la clarificarea situaţiei asupra noilor tarife.

„Investiţiile viitoare, investiţiile anunţate în ultimele săptămâni, ar trebui puse pe pauză până când situaţia cu Statele Unite va fi clarificată”, a declarat Macron într-o întâlnire cu lideri de business din Franţa.

Europa a reacţionat în sens larg. Premierul spaniol Pedro Sanchez a etichetat tarifele drept o întoarcele la protecţionismul din secolul 19, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a clasificat decizia lui Trump drept „fundamental greşită”.

În acelaşi timp, premierul francez Francois Bayrou a spus că tarifele aduc dificultăţi Europei şi reprezintă o catastrofă pentru Statele Unite, în timp ce Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a clasificat tarifele drept „o lovitură puternică pentru economia globală”.

Uniunea Europeană pregăteşte măsurile prin care să răspundă, în timp ce încearcă în continuare o negociere cu Washingtonul pentru a evita un război comercial global.

Ca ultimă opţiune, UE are la îndemână o soluţie de tip „bazooka”, după cum a explicat ieri Bernd Lange, şeful comisiei de comerţ internaţional din Parlamentul European. UE poate utiliza instrumentul anti-coerciţie, inventat în 2023 pentru a combate ţările care folosesc comerţul ca armă pentru a forţa ţările UE să schimbe politici şi legislaţii care nu au legătură cu obiectul măsurilor impuse.

UE a adoptat un astfel de instrument la scurt timp după ce China a impus sancţiuni comerciale Lituaniei din cauza politicilor prietenoase ale ţărilor baltice faţă de Taiwan.

Bernd Lange a adăugat că instrumentul anti-coerciţie este o bazooka şi reprezintă cea mai puternică măsură pe care o putea lua UE, dar va fi folosită doar ca ultimă opţiune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tarife,
franta,
investitii,
pauza,
companii,
sua,
drept
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori