Lovitură pentru vitezomani: radarele fixe de pe şosele vor fi reactivate. Primeşti amenda în plic!

Postat la 17 august 2021 270 afişări

Lovitură pentru vitezomani: radarele fixe de pe şosele vor fi reactivate. Primeşti amenda în plic!

Radarele fixe de pe şosele vor fi reactivate, dacă solicitarea făcută de Ministerul Transporturilor va fi transpusă în Codul Rutier. Următorul pas va fi folosirea camerelor fixe pentru măsurarea vitezei medii a maşinilor.

Traficul haotic de pe şoselele din România explică într-o oarecare măsură rata uriaşă a accidentelor mortale care ne plasează pe ultimul loc în Europa la siguranţă rutieră. Într-o măsură şi mai mare, însă, aceste tragedii se datorează răspunsului slab al Poliţiei Rutiere, care a scăpat complet controlul asupra traficului. Poliţiştilor nu le lipseşte doar voinţa, ci şi legislaţia, care este mult prea îngăduitoare cu cei care o încalcă.

Este motivul pentru care CNAIR a cerut înfiinţarea unui grup de lucru comun, la Ministerul de Interne, pentru a pune în aplicare proiectul care prevede reactivarea radarelor fixe, şi care în prezent stă blocat în lacune legislative. Pe drumurile din România există sute de astfel de aparate însă cele mai multe aparţin autorităţilor locale şi nu mai sunt funcţionale. Cu eforturi minime pot fi repuse în funcţiune doar 20 dintre acestea, şi anume cele de pe autostrăzile construite după 2010, care aparţin de Compania Naţională de Drumuri.

Radarele fixe vor fi reactivate: Măsura, extrem de nepopulară

Există însă un impediment major, radarele fixe nefiind omologate. CNAIR doreşte să ducă iniţiativa mai departe şi să folosească sistemul de camere video amplasat pe şosele şi autostrăzi pentru măsurarea vitezei medii a maşinilor – similar radarelor de tronson din vestul Europei. Problema este că legislaţia a rămas blocată în secolul trecut, Codul Rutier neavând prevăzut termenul de viteză medie.

Cititi mai multe pe www.promotor.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amenda,
lovitura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.